Vær opmærksom inden næste krise

Af Jens Schjerning, cheføkonom, Agrocura

I øjeblikket kører DR og TV2 udsendelser og artikler med tilbageblik på finanskrisen, idet det er 10 års jubilæum, siden krisen indtrådte. Jeg er stadig glad for, at jeg rakte hånden markant op i perioden 2006-2008 i forhold til tempoet i økonomien, herunder alle de forhold, der ikke var i balance. Som mennesker var vi totalt fartblinde, og det fik vi alle også at mærke, da krisen blev en realitet. Ufatteligt, hvor mange der har vasket hænder i forhold til gearing, spekulation, swaps, skjulte statsgæld med videre – tankevækkende!

Længste højkonjunktur

Efter krisen begyndte økonomien atter at vise positiv vækst, i starten i det små, men sidenhen bedre. Hvis USAs økonomiske opsving holder over sommeren 2019 (hvis!), vil det være det længste af de 33 opsving, National Bureau of Economic Research (NBER) har målt, siden de begyndte på det i 1854. Den nuværende økonomiske optur har varet 111 måneder og er kun overgået af perioden fra marts 1991 til IT boblen i marts 2001. Den tredje længste periode er fra februar 1961 til december 1969. Det bliver så den længste optur uden en 20 pct. korrektion på aktiemarkedet. Men hvorfor skulle vi ikke denne gang sætte rekord, når det også er historisk med en seddelpresse i ryggen? En anden sjov ting er, at NBER har dokumenteret, at ud af de 33 recessioner siden 1854 er det kun 2-3 stykker, som økonomerne har forudset.

Teoretisk udlægning

I vedlagte graf ses vores egen konjunkturmodel bygget på data fra Conference Board. Kurven skal under ligevægt for at give et sikkert forecast på recession. Så går der endda 2 til 7 kvartaler, inden lavkonjunkturen kommer. I 2017 vendte grafen rundt til det positive igen. Det er direkte forecast på yderligere optur i økonomien, og derved forlænger vi perioden i højkonjunkturen. Sandsynligheden er dermed stor for, at vi kommer til at opleve den længste højkonjunktur nogensinde i de 164 år, som er dokumenterbare.

Mere i vente

Så længe vores model peger på vækst, kan vi ikke gætte på en recession. Det går i hvert fald et par år endnu. Derfor står vi over for yderligere stigninger på aktier, yderligere stigninger på ejendomsmarkedet også på jord, når vi lige kommer på den anden side af tørken, yderligere volalitet på råvaremarkedet med videre. Vi er i gang med den sidste del af højkonjunkturen, en periode kendetegnet ved mere generel råvarestigninger, inflationsstigninger, de største lønstigninger og sluttelig rentestigninger (USA er langt fremme her). Til sidst kvæler dette privatforbruget og virksomhedernes indtjening.

Risiko på næste recession

Næste recession bliver ikke - og jeg understreger ikke - så hård, som den sidste i absolutte termer. Vi skal dog være opmærksomme. Selvom boligpriserne stiger markant nogle steder, er det langt fra globalt. Desuden har vi ikke et overforbrugsmønster, hvor vi belånte friværdien til forbrug. En recession vil selvfølgelig medføre korrektion på ejendomsmarkedet, og der, hvor prisstigningerne har været størst, får de den største korrektion. Men vi taler ikke om prisfald i niveauet 30-50 pct., men et sted, hvor risikoen er størst, ligger i aktiemarkedet. De negative renter presser stadig befolkningen til forbrug eller placering i værdipapirer. Shiller price/earning model ligger på det andet højeste niveau siden 1850 og viser ganske fint alvoren.

Europa kan måske blive hårdere ramt end USA næste gang. Det er problematisk, at ECB har købt de enkelte landes statsgæld. Desuden nedbringer Sydeuropa ikke statsgæld, selvom de faktisk har pæne vækstprocenter, og hertil kommer Frankrig, der efterhånden har Sydeuropæiske syge, og hvor befolkningen stadig har mulighed for efterløn/pension som 55-årige.

Risikostyring

I Agrocura arbejder vi mest med Risk Mangement. Vi går ikke efter top- og bundpriser, men arbejder aktivt og strategisk med at beskytte virksomhedernes bundlinjer. Det samme gør vi på aktiemarkedet. Jeg frygter, at vi får samme udfordring med at komme ud af aktierne, inden næste krise kommer, idet banken gør alt for at holde folks penge inde i markedet. Men husk hvis penge det er. Vi hjælper gerne med at fjerne risikoen også på aktiemarkedet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle