Verden er ikke kunsort & hvid

For nogle er den gul. Det gælder blandt andet Peter Høj i Ny Stenderup på Sydfyn. Han er ny formand for Dansk Jersey.

En gang i 1930'erne skiftede Peter Højs farfar den røde besætning på Haugstedgård ud med jerseykøer. Det skete i forbindelse med en sanering for mund- og klovsyge.

Peter Højs far, Jens Høj, fortsatte med jersey, og det samme gjorde Peter, da han i 1996 overtog slægtsgården i landsbyen Ny Stenderup i nærheden af Faaborg. Familiens interesse for de gule køer er bare blevet stærkere med tiden, og i dag er Peter Høj nyvalgt formand for Dansk Jersey.

Hans interesse for avlen gav sig tidligt udslag i organisatorisk arbejde. Umiddelbart efter overtagelsen af gården blev han valgt ind i Dansk Jerseys avlsforum, og allerede få år senere blev han som 29-årig valgt ind i bestyrelsen. I de sidste fire år har han været næstformand.

Som nyvalgt formand ser han det ikke som sin opgave at holde salgstaler for at få alle andre kvægbrugere til at skifte til jersey. Men - som han siger med et lille smil:

"Vores opgave er at informere de unge om, at verden ikke bare er sort og hvid."

Svært at udvide

Da Peter Høj havde overtaget Haugstedgård, begyndte han hurtigt at spekulere i udvidelse, og i 2001 stod den nye løsdriftstald til 140 køer færdig. Malkeanlægget er en indvendig karrusel med 26 pladser.

Det vil sige, at malkeanlægget kan klare en betydelig udvidelse, og stalden er bygget, så den kan forlænges. Det er da også hans plan at udvide - hvis han nogensinde får lov, for det er ikke let på Fyn. Han opgiver dog ikke på forhånd.

Tanken er at begynde med en ny ungdyrstald ved siden af kostalden. Kalve og ungdyr går i dag i de gamle staldbygninger, kalvene på dybstrøelse og de drægtige kvier i bindestalden.

Peter Høj ser det dog ikke som noget mål i sig selv at være stor. Målet er at have en god driftsøkonomi, og i øjeblikket ser det fornuftigt ud. Men bedriften giver i dag kun grundlag for en enkelt ansat, en fodermester, og Peter vil gerne have i hvert fald én mand mere af hensyn til arbejdstider, ferier og fridage.

Foruden fodermesteren bidrager Jens Høj stadig i det daglige arbejde.

10.000 kg EKM

Haugstedgård driver 130 hektar jord, hvoraf 30 er forpagtet. Jorden dyrkes dels med grovfoder, dels med salgsafgrøder, hvede og maltbyg.

Noget af jorden kan kaste 75 hkg hvede af sig pr. hektar, og så behøver man jo ikke have det hele lagt ud med græs - som han udtrykker det.

Der har aldrig været sukkerkvote på gården.

Stalden er indrettet med seks rækker senge og foderbord i hver side. Ved siden af karrusellen er der en separationsafdeling, hvor også nykælverne står en dags tid til særlig overvågning.

At de gule køer trives i stalden, er der ingen tvivl om. De kvitterer med over 10.000 kg EKM, viser den seneste årsopgørelse. Fedtprocenten er 6,12 og proteinprocenten 4,07.

Dødelighed skal ned

Kalvedødeligheden er Jerseys store problem, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at Peter Høj også har haft problemer. Efter at han har installeret 30 procent flere enkeltbokse, er der dog sket et stort fald i dødeligheden, men det får ham nu ikke til at kloge sig på, hvad andre skal gøre for at nå de samme resultater.

Dansk Jersey har sat et større forsøgsprojekt i gang for at finde ud af, hvorfor racen har højere kalvedødelighed end de andre racer, og før det er afsluttet, vil han ikke komme med bud på, hvad der skal gøres anderledes.

"Men vi har en stor opgave i at få kalvedødeligheden ned, og det arbejder vi seriøst med. Ikke mindst i lyset af kønssorteringen, der betyder mange flere kviekalve, er det vigtigt at få dødeligheden ned," siger han.

Kønssortering

Peter Høj har selv brugt kønssorteret sæd, siden det blev muligt, og han er med i Dansires igangværende forsøg med tre jersey-tyre. Han har også haft held med at bruge kønssorteret sæd til skylning på de bedste køer.

Netop kønssortering er en af de spændende ting, der sker i avlen netop nu. Peter Høj er blandt andet spændt på, om Dansire en dag får kapacitet til at bruge sortering i afprøvningen af ungtyre.

"Det der giver avlsfremgangen er jo, at vi afprøver så mange tyre som muligt, og her vil kønssortering være et godt redskab," siger han.

Tæt på koen

At Peter Høj allerede som 26-årig gik ind i avlsarbejdet på organisationsplan, skyldtes en lyst til at være med, hvor beslutningerne træffes. Men det skal være beslutninger der drejer sig om koen.

"Jeg har hverken tid eller lyst til at beskæftige mig med eksempelvis landbrugspolitik. Det er for fjernt fra koen," siger han.

Med hensyn til at træffe beslutninger må man sige, at han kom med i arbejdet på det rigtige tidspunkt. I de seneste år er udviklingen på avlsområdet gået rigtig stærkt, og det fortsætter. Det næste bliver Dansires fusion med Svensk Avel.

Avlsmæssigt betyder fusionen ikke alverden for Jersey. Der er meget få jerseykøer i Sverige, og svenskerne bruger allerede i dag den danske brugsplan. Men fusionen vil uden tvivl styrke eksporten, og her kan Jersey hente en gevinst.

Stor eksport

Allerede nu eksporteres der flere doser jerseysæd, end der bruges i Danmark. Sidste år var tallene 140.000 doser til eksport og 130.000 doser til indenlandsk brug. Det er en helt usædvanlig situation for en kvægrace, og det skal bestemt ikke stoppe her. Målet er at nå 250.000 doser eksporteret sæd i 2010.

"I år har vi New Zealand som hovedindsatsområde. Det er et kæmpemarked for jersey, og vi sælger stort set ingenting dernede," fortæller Peter Høj.

"Nu sætter vi imidlertid en mand i marken i to måneder for at fortælle, hvor godt et tilbud vi har. New Zealand efterspørger koncentreret mælk, frugtbarhed og sundhed, og alle tre dele kan de få hos os, bedre end de kan få det fra amerikanerne, som ellers sidder tungt på markedet."

Næste indsatsområde bliver Sydamerika, som bliver det store kvægkontinent. Det er et lavprismarked, men de kan aftage store mængder, hvilket kan kompensere for en lavere pris.

I dag bidrager eksporten med 22 kr. pr. portion sæd, solgt i Danmark, og Peter Høj ser ingen grund til, at det ikke kan blive mere.

"Vores brugstyre er generelt på hitlisterne rundt om i verden, og Impuls og Zik er i toppen af Interbull."

Avl tager tid

Jo, det går rigtig godt for Dansk Jersey for tiden. Derfor skal man heller ikke vente sig nogen revolution, fordi der er kommet en ny formand.

Ifølge Peter Høj er foreningens fornemste opgave at sørge for ordentlige forhold for ejerne af de cirka 60.000 jerseykøer i Danmark og at få fremavlet nogle køer, der kan konkurrere med de andre racer. Dansk Jersey har nået mange af de mål, foreningen har sat sig for at nå inden 2010. Nu er tiden kommet til at sætte nogle nye mål frem til år 2020.

Det er en lang tidshorisont, men avl tager tid. Den genetik, der laves i dag, slår først rigtigt igennem i 2015. Så nu gælder det om at finde ud af, hvordan jerseykoen af 2020 skal være for at klare sig under de vilkår, der gælder til den tid. Det er ikke nogen helt let opgave.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle