Bekostelig vaccinestrategi har holdt sygdom ude i 17 år

Efter det store udbrud af Newcastle Disease i Danmark i 2002 gjorde man det lovligt at vaccinere fjerkræ mod sygdommen. Det har holdt sygdommen ude i 17 år indtil et nyt udbrud blev fundet torsdag i sidste uge.

- Jeg kan huske, at det var kaos.

Svaret kommer prompte fra chefkonsulent hos L&F Mie Nielsen Blom, der fugle det store udbrud af Newcastle Disease i Danmark i 2002, hvor i alt 135 besætninger blev smittet i løbet af en måned, og over 175.000 fjerkræ blev aflivet.

LandbrugsAvisen har taget et tilbageblik på det store udbrud i 2002. Newcastle Disease har nemlig ikke været fundet i herhjemme i 17 år, da man efter udbruddet startede med at vaccinere alt erhvervsfjerkræ i 2004.

- I starten var der jo kun ganske få steder, man fandt det, og så i løbet af en kort periode fandt man det jo over 130 steder.

Fødevaremyndighederne fandt nemlig ud af, at omkring 125 af de 135 udbrud kunne føres tilbage til den samme fjerkræhandelsmand, der havde indkøbt fjerkræ, der var smittet med sygdommen, og videresolgt smittede dyr til en lang række hobbyavlere.

- Der lå et enormt stort arbejde i at opspore alle dyr, han havde solgt, for det stod ikke alt sammen optegnet. Det gik lynhurtigt med at få aflivet alt, der stammede fra ham, siger Mie Nielsen Blom.

Udbruddet endte dog alligevel med at blive en dyr affære for branchen, der kæmpede med at få erstatninger hevet hjem til både de ramte avlere og de avlere, der blev fanget i de store restriktionszoner omkring de smittede farme. Også manglende eksport til en række lande uden for Europa satte indtjeningen herhjemme under pres.

- Det er rigtig sørgeligt, som det også tit er med fugleinfluenza, at det er de små avlere, der bliver ramt, og det er sørgeligt, at deres dyr skal slås ned, men det er ikke der, det koster. Det er i branchen, hvor økonomien kan gå helt skævt bagefter.

Vaccinestrategi har virket

Efter det store udbrud i 2002 blev der arbejdet i to år på at lovliggøre en vaccine mod Newcastle Disease, der nu har været obligatorisk siden 2004.

Mange i branchen tilskriver den succesfulde vaccinestrategi æren for, at der ikke er set udbrud herhjemme siden 2005. I Sverige, hvor man ikke vaccinerer fjerkræet, ses der nemlig jævnligt udbrud af sygdommen.

Det er dog en bekostelig sikring af eksporten. Mie Nielsen Blom anslår, at det for konsumæg koster mellem en krone og 1,20 kroner pr. høne at vaccinere de næsten fem millioner æglæggende høner i Danmark om året. Dertil kommer vaccination af forældredyr og slagtekyllinger.

- Så der bliver brugt mange millioner på at vaccinere hvert år.

Ifølge Fødevarestyrelsen var kun nogle af de smittede fugle i det nye udbrud her i juni 2022 i en kolonihave med 1.100 duer, hobbyhøns og andre prydfugle vaccinerede. Det er dog heller ikke lovpligtigt at vaccinere fjerkræ, der ikke skal på dyrskue eller sælges på markeder.

- Jeg vil gerne citeres for, at jeg håber, de har vaccineret, som de skulle, med den bekostning, det rammer os med. Det er en katastrofe, hvis regler ikke er blevet overholdt, siger Mie Nielsen Blom.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle