Besked fra landmænd til politikere: Færre pesticider, hvis vi efteruddannes bedre

Debat i Nordsjælland om, hvordan vejen mod færre pesticider og højere udbytter skal se ud, gav klare svar til Christiansborg.

Bedre efteruddannelse af ældre landmænd, så de kan bruge sprøjtens tekniske formåen bedst muligt. Gang i den teknologiske udvikling af droner og satelitovervågning. Endnu større udbredelse af Conservation Agriculture (CA) og brug af forædlingsteknikken crispr.

Det var budskaber, som 30 landmænd, rådgivere og branchefolk efter et par timers debat i workshops gav videre til hinanden og ikke mindst til to politikere, Rasmus Stoklund (folketingsmedlem for S) og Erick Thürmer (folketingskandidat for Kons.), der ivrigt noterede sig argumenterne i debatten.

Det var Tænketanken Frej, der havde arrangeret mødet, der foregik hos Agrovi, nærmere bestemt hos landboforeningsformand Lars Joensen på hans gård i Lynge.

"Uden pesticider vil landbruget være langt mindre effektivt, og det vil betyde, at landbruget skal beslaglægge mere jord for at få samme udbytte. Det vil resultere i større skade på klima og natur. Det efterlader landbruget i store udfordringer, for hvordan reducerer man landbrugets pesticidforbrug uden også at reducere udbytterne? Det er en stor udfordring, og den løses bedst, hvis landmænd, politikere og virksomheder går forrest og viser vejen mod den grønne omstilling. Og heldigvis har mange landmænd ja-hatten på, og det er så fedt", lød oplægget fra Frej på mandagens møde.

Der skal ske noget

Man var enige om, at det ikke nyttede noget at bede om status quo. Der kommer gang i forhandlinger om nye planer for brug af pesticider til efteråret, og der skal fra EUs side sendes et bud på en sænkning af pesticidforbruget på 50 pct. år 2030

Og på den baggrund blev der afviklet tre møder i løbet af mandagen, så foruden Agrovi i Nordsjælland mødtes man i Brande på KMC og i DLG i Fredericia.

Alle steder med omkring 90 deltagere i work-shops, ivrigt debatterende, hvordan man kommer videre, så man kan komme ind i debatten tids nok. For nye pesticid-krav skal der nok komme fra miljøminister Lea Werdelin.

Hun havde selv måtte melde afbud til mødet i Nordsjælland, men hun vil få overrakt alle budskaberne på en høring på Christiansborg 9. november.
 

Faktaboks

 Workshoppen blev arrangeret i samarbejde med Agrovi, DLG, KMC, Chr. Hansen, Syngenta, Dansk Planteværn og Plant Biological Network.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle