Blød start for europæisk hvede-eksport

IKAR hæver nu estimatet for den russiske høst – hvor SovEcon i sidste uge nedjusterede. Sojamarkedet afventer resultatet af de kommende dages genforhandling.

Bevægelserne i hvedemarkedet kan den seneste uges tid vel bedst betegnes som en dans på stedet, med forskelligrettede signaler der holder priserne i et relativt smalt spænd.

Teknisk øger det sandsynligheden for, at markedet kan opleve en større retningsgivende bevægelse, når prisen endelig bryder ud af spændet – uanset om det bliver på opsiden eller nedsiden.

Det skriver Jyske Markets.

Europa har taget hul på den nye sæson, men de foreløbige eksport tal fra 1. juli frem mod 28. juli viser et fald i eksporten på 22 procent i forhold til sidste år, oplyser Europa-Kommissionen.

Rumænien har indtil videre stået for den største andel af eksporten med en markedsandel på mere end 40 procent, efterfulgt af hhv. Bulgarien og Frankrig.

Det vurderes bl.a. at op mod 75 procent af den amerikanske vinterhvede nu er høstet, og at det blot er nogle af de nordlige stater, som mangler at fuldføre høstjobbet. Høsten af amerikansk vårhvede forventes i øvrigt indledt indenfor den kommende måned.

Estimatet for Russisk høst hævet

Omkring estimaterne for den nye russiske høst har analytikerne ikke været helt enige på det seneste. Hvor eksempelvis SovEcon i sidste uge nedreviderede sit skøn til 73,7 mio. tons, så var IKAR (Institute for Agricultural Market Studies) i går på banen med en oprevidering med 0,3 mio. ton til samlet 76,4 mio. ton.

Et af de større usikkerhedspunkter er stadig rettet mod den sibiriske høst, som først forventes at starte i slutningen af august, og hvor store områder savner vådere vejrbetingelser.

Rusland har hen over sommeren endnu ikke haft helt den samme kontrol over eksportmarkedet, som vi tidligere har set, hvilket bl.a. skyldes, at den russiske mønt rublen har stået stærkere over for konkurrerende nationer. Mere aggressiv markedsføring og prisning af østeuropæiske lande som især Rumænien, har ligeledes sat sit spor.

Dermed kan vi stadig forvente at opleve en større mængde russiske varer i direkte konkurrence – med især Europa – som sæsonen folder sig ud.

På et tidspunkt, hvor den globale vækst i efterspørgslen efter hvede også synes svag, kan det være svært at se, hvor de store prisstigninger skal komme fra. Et af stederne kunne være fra ugunstige vejrkonditioner på den sydlige halvkugle som eksempelvis Australien og Argentina.

Handlen på soja er afventende

Pristendensen i sojamarkedet har de seneste dage været retningsløse, et tegn på, at handlerne generelt er afventende på resultatet af de genforhandlinger i handelskrigen mellem USA og Kina, som indledes i dag i Shanghai, og hvor forhåbningerne om et positivt resultat på forhånd synes meget afdæmpede.

En generelt vaklende amerikansk eksport sammenkoblet med rekordstore lagre af gammel høst vejer ikke ligefrem positivt på priserne – samtidig med at kinesisk import af sojabønner sandsynligvis vil falde yderligere, når vi kigger frem ad.

På den anden side af handelsforhandlingerne skal vi frem til d. 12. august, hvor markedet får næste vigtige fingerpeg, med USDA længe ventet næste nøglerapport.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle