Borgerforslag om rigsretssag mod Mette F. kan komme for Folketinget

Et borgerforslag, som kræver at statsminister Mette Frederiksen bliver stillet for en rigsret, har nu nået de krævede 50.000 underskrifter.

På blot 20 dage har et nyt borgerforslag opnået de 50.000 underskrifter, som det kræver at få et borgerforslag fremlagt for Folketinget. Det fremgår af en optælling på borgerforslag.dk.

Borgerforslaget handler om, at få stillet statsminister Mette Frederiksen (S) for en rigsret, hvor hun skal forklare handlingsforløbet og beslutningen om at aflive alle mink i Danmark.

Dermed kan forslaget blive behandlet som et beslutningsforslag i Folketinget.

Borgerforslag blev lanceret den 8. januar, og er allerede nu nået i mål med de 50.000 støtteerklæringer, som forslaget ellers havde 180 dage til at opnå.

Efter et borgerforslag opnår 50.000 underskrifter, bliver det ikke automatisk fremsat i Folketinget. Først skal medlemmerne af Folketinget nemlig tage stilling til, hvem der eventuelt vil stille forslaget som et beslutningsforslag for resten af Folketinget.

Det er nemlig kun medlemmer af Folketinget og ministre, der kan fremsætte et reelt lovforslag.

Hvis borgerforslaget bliver fremsat i Folketinget, vil det komme til at skulle gennemgå den samme behandlingsproces som de almindelige lovforslag fra partier eller ministre.

Borgerforslaget er stillet af Bente Dahl Pedersen fra Skive. Hun har ikke umiddelbart nogen tilknytning til landbruget eller minkbranchen, men blev harm over den måde minkavlerne blev behandlet på, har hun tidligere forklaret.

Mette Frederiksen meldte den 4. november på et pressemøde, at alle danske mink inklusiv avldyr skulle aflives for at undgå en muteret coronavirus, der spredte sig blandt minkene. 

Efterfølgende viste det sig dog, at der manglede lovhjemmel til den beslutning.

Sagen endte med at koste Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister, og Folketinget har nedsat en Granskningskommissionen for at afdække forløbet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle