Bornholmsk landmand mangler regn til ekstra omgang slæt

Kornhøsten har været nem for Kim Thorsen på Bornholm. Nu skal halmen samles, og så vil han gerne have lidt regn.

Det er aldrig helt let at gøre en landmand tilfreds med vejrforholdene. Vind, regn og solskin skal tilpasses helt korrekt, så afgrøderne vokser optimalt.

På Bornholm har Kim Thorsen drevet Julegård med 149 hektar siden 1988, og han kender alt til ønsker om bedre vejr. Han er lige blevet færdig med årets kornhøst, og mangler nu at presse cirka 700 baller.

"Vi skal samle halm til 700 baller, og så får vi forhåbentligt et slæt græs mere, men så skal vi også have noget regn. Så når vi har fået samlet halmen, må regnen godt komme - ja det er ikke nemt at gøre en landmand glad", siger Kim Thorsen og griner.

Den sidste tærskning i år blev i 26 hektar Benchmark vinterhvede, der gav et udbytte på 9,3 ton pr. hektar med en vandprocent på 13,6. Det er ganske tilfredsstillende, og høstarbejdet er også gået nemt for sig, for vejret har rent faktisk artet sig med tørre dage og solskin, siger Kim Thorsen.

Kompagnon på halvandet år

Det er Kim Thorsen og en høstmedhjælper, der har klaret høstarbejdet, og i pauserne er halvandet-årige Viktoria kommet med i marken for at drikke sodavand med sin morfar.

"Hun er meget imponeret over maskinerne. Hun kan jo ikke snakke så meget endnu, men alt hvad der kan brumme, det er bare godt", siger Kim Thorsen.

Kim Thorsens datter og barnebarn bor ikke ret langt fra bedriften, så de er ofte på besøg i høsten. En del af høsttraditionerne er, at alle hjælpes ad med at få det hele til at fungere. De deles derfor om at se efter bedriftens 200 malkekøer og sørge for høstmaden.

Selv om kornhøsten er ovre, er høsten ikke helt i hus endnu. Med de 200 malkekøer, hører også majsmarker til. De skal høstes omkring 1. oktober, før familien kan slutte af med den årlige høstfest.

Med de indsendte billeder deltager Kim Thorsen i 'Skyd Høsten bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle