Cepos: Afgift i køledisken har næsten ingen effekt på dansk CO2-udledning

Den liberale tænketank Cepos advarer også mod at lægge en afgift på forbruget af oksekød og mejeriprodukter.

En CO2-afgift skal ikke lægges på fødevarerne i køledisken, men i selve produktionsleddet hos landmændene.

Det er konklusionen i en ny analyse fra Tænketanken Cepos. 

Den viser, at en afgift på forbrug af oksekød og mejeriprodukter giver stort set ingen effekt i forhold til de politiske klimamål og Danmarks internationale forpligtelser.

Det skriver Cepos i en pressemeddelelse.

Konklusion er dermed den samme som de miljøøkonomiske vismænd nåede frem til i deres årlige rapport, der blev udgivet tirsdag. 

Ifølge vismændene og nu også Cepos, bør landbruget derfor omfattes af en generel og ensartet CO2-afgift på udledninger fra produktionen, fremfor en forbrugsbaseret afgift på udvalgte fødevarer.

Det skal dog fremhæves, at Cepos' analyse adskiller sig fra vismændenes ved kun at omhandle kød og mejeriprodukter.

Dyrere kød batter ikke

Radikale Venstre og senest Moderaterne har fremsat forslag, der sender en del af regningen fra regeringens bebudede klimaafgift på landbruget over til forbrugerne – en såkaldt kødafgift.

Spørgsmålet har også været heftigt diskuteret i Venstre.

Det forslag bliver slået ned af Cepos. Dyrere kød og mejeriprodukter batter ikke i forhold til klimamålene.

- Det skyldes, at størstedelen af produktionen går til eksport, og at en afgift på forbrugerne alene giver landmændene incitament til at producere mindre, men ikke til at gøre det mere klimavenligt, siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos.

Derfor giver det heller ikke mening, når Radikale Venstre taler om en afgift på 10 procent på okse- og kalvekød, eller når Moderaterne foreslår en differentieret moms på dagligvarer, der gør klimatunge produkter som oksekød dyrere til gengæld for billigere grøntsager.

- Hvis man laver en afgift svarende til det, som Radikale foreslog, men ikke alene lagde den på oksekød, men også mejeriprodukter, vil vi få en reduktion på 0,1 millioner ton CO2. Det svarer til 0,3 procent af de danske drivhusgasudledninger og 2 procent af udledningerne fra kvæg, siger Otto Brøns-Petersen.

- De danske klimamål stiller uundgåeligt landbruget i en meget svær økonomisk situation, men den rigtige løsning er at kompensere for tabene, ikke at indføre kødafgifter eller andre tiltag, der ikke batter og ikke er omkostningseffektive, siger Otto Brøns-Petersen.

/kold

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle