Chefredaktør: Hvad skal du bruge lovhjemmel til, Mogens Jensen, hvis det kun var en opfordring

Regeringen kommunikerede ganske klart på pressemøde 4. november. Det er forklaringerne, der er kommet efterfølgende, der er uklare, mener chefredaktør på LandbrugsAvisen.

"I centrum for regeringens dilettantiske håndtering af hele minksagen står fødevareminister Mogens Jensen (S) forpjusket og afpillet tilbage.

Vi ved nu, at en af Danmarkshistoriens mest indgribende ekspropriationer, nedlæggelsen af det danske minkerhverv, er sket uden lovhjemmel, og vi ved, at regeringen lige nu kæmper for at få en nødvendig lovgivning hastet igennem Folketinget. Selvfølgelig med betydelig vanskelighed, for hvem vil lige nu hjælpe et blødende politisk dyr, der med åbne øjne løb lige ind i forlygterne på det modkørende tog?

Ikke nok med, at regeringen og i særdeleshed Mogens Jensen simpelthen ikke har gjort sit forarbejde, det er i sig selv slemt nok. Men tilmed forsøger samme Jensen nu at bortforklare fadæsen om det manglende lovgrundlag med, at man ikke fik kommunikeret klart, og at der var tale om en opfordring.

Jo, Mogens Jensen, I kommunikerede faktisk ganske klart. Den ros skal I have.

I sit brev fra i fredags til landets minkfarmere, hvor de fik besked på at aflive deres dyr,  brugte Fødevarestyrelsen hele 31 gange ordet ”skal”. Som eksempelvis indledningen på brevet, hvor der står:

”Kære minkavler. Regeringen har meldt ud, at alle mink i landet skal aflives af hensyn til folkesundheden”.

På pressemødet onsdag i sidste uge sagde statsminister Mette Frederiksen (S):

” Når alle mink skal aflives – også avlsdyr – så ved vi godt, at det vil blive meget svært for erhvervet at komme tilbage igen”.

Man behøver ikke stort kørekort i kommunikation for at forstå den besked.

Tilmed forlyder det nu fra Mogens Jensen, at han på pressemødet, hvor minkene blev krævet aflivet, ikke var klar over, at kravet var fremsat uden lovhjemmel. Nå, for Søren, det var da egentlig lidt uheldigt.
Man er i gang med at fjerne et helt erhverv, en de facto ekspropriation, for avlstæverne skal jo også aflives, og så havde man lige glemt det der med loven.

”Med lov skal land bygges” står der ellers med store bogstaver hen over Københavns Byret på Nytorv, hvor medlemmer af Folketinget ofte ses på caféer og restauranter, da området ligger kun et stenkast fra Christiansborg. Men Valdemar Sejrs valgsprog fra Jyske Lov har åbenbart ikke sat sig alt for varige spor.

Men hvorfor er det egentlig et problem, at der ingen lovhjemmel er til at kræve alle mink aflivet, når der ifølge Mogens Jensen kun var tale om en opfordring? Det kræver netop ingen særlig lovhjemmel at fremsætte en opfordring.

Hvad er det for en måde at lede landet på? Har Mogens Jensen og de andre regeringsmedlemmer for alvor forstået, at de ikke leger politik, men at deres beslutninger har vidtrækkende konsekvenser? Kunne én trykke på pauseknappen - det kunne passende være Mette Frederiksen – trække vejret og så tænke sig grundigt om.

De færreste af os har viden nok til for alvor at udfordre eksperternes udsagn om farligheden i den muterede virus. Dem må vi kunne stole på. Men er eksperterne og dernæst vores folkevalgte et hundrede procent sikre på, at det er uforsvarligt og dermed farligt for mennesker at lade udvalgte avlsdyr leve i eksempelvis isolerede og lukkede miljøer? Er det helt sikkert, at eneste udvej er at aflive alle dyr?

Hvis ikke regeringen ubetinget kan svare ja til disse spørgsmål, svæver det ubehagelige spørgsmål i luften, om aflivningerne i virkeligheden er regeringens betaling til sit parlamentariske grundlag på venstrefløjen, der aldrig har gjort nogen hemmelighed ud af, at man vil have minkavl forbudt – måske endda ved lov".

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle