Corona: Østrig takker landbruget på TV

Oksekødsmarkedet er kollapset, men online salg af fødevarer til forbrugere og gårdbutikker tjener på coronakrisen.

De fleste østrigske landmænd har sat penge til på coronakrisen, selv om det ikke er så slemt som i mange andre erhverv. Østrigerne skal trods alt også spise, selv om de ikke skal hjemmefra i samme grad som før covid-19 lukkede landet ned.

Ifølge freelancejournalist Stefan Nimmervoll er supermarkederne velforsynede med mad. Derfor er der også en offentlig bevidsthed om, at det er vigtigt at have en lokal fødevareproduktion.

”Der er ligefrem radio- og Tv-spots, der siger tak til landmændene her”, siger han.

Online salg af fødevarer er steget, og det samme gælder salg i gårdbutikker.

En undersøgelse fra Agrarmarketing Austria viser, at 15 procent af befolkningen siger, de vil købe mere ind i gårdbutikker nu. Online salg direkte fra landmænd til forbrugere er også steget dramatisk.

”Der er nogle, det er gået så godt for, at de allerede har udsolgt”, siger han.

Arbejder løs

Generelt er hverdagen ikke ændret så meget for landmænd som for resten af befolkningen. Farmer-markeder har fortsat kunnet holde åbent og landmænd, der jo arbejder i mark og stald, har fortsat arbejdet.

”Det er de jo også nødt til, og de har også lettere ved at holde afstand til andre”, siger han.

Selv om landet generelt er lukket, må transportørerne gerne køre rundt med fødevarer. Der har dog været nervøsitet for, om for mange chauffører blev sendt i karantæne.

”Der var nogle, der luftede tanken om, at militæret må træde til, så der kan komme foder frem til landmændene, hvis det kniber med de private transportører”, siger Stefan Nimmervoll.

Det er dog blevet ved bekymringen, og der mangler heller ikke proteinfoder til grise og kyllinger fra den anden side af Atlanten .

Eksport til Italien ramt

Østrig eksporterer især til nabolande som Italien og Tyskland. Eksporten til Tyskland går fint, men Italien, der er hårdt ramt af corona, går trægt.

Det rammer produktionen af mælk og oksekød hårdt, for en stor del af produktionsoverskuddet er gået til Italien. Det rammer oven i den generelle udfordring med oksekød, som bunder i at restauranter er lukkede, så efterspørgslen på de dyrere dele af kroppen er faldet, som man ser i hele den vestlige verden.

Mejerierne er også pressede.

”Der er mejerier, der sætter produktionsgrænser for deres leverandører, fordi markedet er under pres”, siger han.

Mulighed for tilskud

Østrigske landmænd er på et punkt privilegerede sammenlignet med landmænd i mange andre lande. De kan nemlig få del i et statstilskud, hvis de lider tab på grund af landets nedlukning grundet corona.

Man kan få op til 6.000 Euro (45.000 dkr., red.), hvis man kan dokumentere tabet.

”Men alt hvad man tjener uden for landbruget skal trækkes fra, og derfor klager deltidslandmændene, som vi har rigtigt mange af, over at ordningen ikke hjælper dem”, siger Stefan Nimmervoll.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle