Danish Crown tilslutter sig lunken modtagelse af ny fødevare-database

En ny fødevare-database fra Salling Group og Concito skal give forbrugerne mulighed for at slå de mest almindelige fødevarer klimaaftryk op. Men beregningerne mangler nuancer, mener Danish Crown.

Både i weekenden og mandag har en ny fødevare-database, hvor alle kan gå ind og slå over 500 forskellige fødevarers klimaaftryk op, fået en del omtale i medierne.

Og ideen er sådan set meget god, lyder det fra Danish Crown, der nu tilslutter sig debatten om databasen.

"Grundlæggende er det et spændende indspark og en spændende analyse fra Concito, og i Danish Crown hylder vi princippet om, at mange forbrugere gerne vil have et værktøj, hvor de nemt og hurtigt kan overskue de forskellige fødevarers klimabelastning", lyder det fra Preben Sunke, Group COO i Danish Crown, i en meddelelse på slagteriet hjemmeside.

Men ligesom også Christian Lund, formanden for L&F Kvæg, har sat spørgsmålstegn ved selve regnemetoden bag databasen, er også Danish Crown skeptiske over for resultatet.

Blandt andet vil produktionen af et kilo oksemørbrad ifølge databasen udlede 152 kilo CO2 ifølge databasen.

Oftest plejer det tal at lyde på mellem 11 - 15 kilo CO2 i diverse opgørelser, og dermed er tallet fra Concito over 11 gange så højt som tidligere beregnet. 

"Vi ser dog også nogle udfordringer ved den regnemetode, som Concito har brugt – og den måde, som tallene er præsenteret på. Danske landmænd og dansk fødevareproduktion har efter vores opfattelse et lavere klimaaftryk end det globale gennemsnit, og Concitos analyse tager ikke højde for elementer som kødets oprindelse, forskellen mellem malkekvæg og kødkvæg – og Klimadatabasen er i hele taget baseret på generiske data", lyder det fra Preben Sunke fra DC.

Hverken Danish Crown eller de danske landmænd har leveret data til Concitos Klimadatabase, og Danish Crowns specifikke udledning er derfor ikke beregnet og inkluderet i databasen. Danish Crown arbejder selv på en model for beregningen af okse- og grisekødet klimaaftryk.

Selve beregningerne i Concitos database er lavet af Jannick Schmidt, der er direktør for firmaet 2.-0 LCA Consultants og lektor på Aalborg Universitet. Databasen har fået støtte fra Salling Fondene.

Ifølge Concito skyldes den noget højere udledning i deres beregninger, at man har regnet den udledning af drivhusgasser, der følger med, når skov og andre naturområder bliver lavet om til landbrug. Opgørelsen er altså ikke specifikt bygget på data fra danske køer.

Faktaboks

Ifølge Concitos klima-database har:

Oksekød en klimabelastning på 35-165 kg. CO2e/kg

Lam: 25-60 kg. CO2e/kg

Gris: 3-6 kg. CO2e/kg

Kylling: 2-4 kg. CO2e/kg

Kalkun: 2-3 kg. CO2e/kg

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle