Dansk eksport på spil: Prøver fra sygdomsmistænkt svinebrug smidt ud

Seges er blevet politianmeldt. Fødevareminister ser med dyb alvor på sagen.

Fødevareministeren mener, at Danmarks milliardeksport af svinekød til Kina blev bragt i fare, da en ledende medarbejder hos Seges fik en dyrlæges prøver fra en sygdomsmistænkt svinebesætning kasseret.

Seges erkender, at der er sket et svigt og er nu blevet politianmeldt. Det skriver avisen Danmark.

Den smitsomme virus PRRS, en destrueret laboratorieprøve og milliarder af eksportkroner i farezonen. Det er ingredienserne i det, som nogle kalder en skandale, men som landbruget selv betegner som en menneskelig fejl.

Fødevarestyrelsen mener, at sagen er ”meget alvorlig” og vil have undersøgt, om Seges har brudt loven. Styrelsen har derfor politianmeldt sagen.

MEdarbejder bad om at få prøver destrueret

Når en dyrlæge får mistanke om svinesygdommen PRRS i en besætning, er reglerne meget klare. Dyrlægen er lovgivningsmæssigt forpligtet til at teste dyrene. I dette tilfælde ved at indsende prøver til Danmarks Tekniske Institut (DTU). Det gjorde en pågældende dyrlæge også tilbage i august, da dyrlægen havde taget blodprøver fra en svinebesætning et ikke oplyst sted i Danmark. Men herfra gik det galt.

Kort tid efter, DTU havde modtaget prøverne, blev instituttet kontaktet af en ledende medarbejder ved Seges - en overordnet til den omtalte dyrlæge. Den ledende medarbejder bad instituttet om at destruere de prøver, dyrlægen netop havde indsendt. Det indvilgede DTU i, og det blev derfor aldrig opklaret, om dyrlægens mistanke var rigtig eller forkert.

Det er konkret denne handling - eller mangel på samme - som Fødevarestyrelsen nu har politianmeldt. Det skriver avisen Danmark.

"Vi har lavet en dybt beklagelig fejl"

Seges erkender, at der er sket en fejl. Det siger direktør Ejnar Schultz til avisen:

"Vi har lavet en dybt beklagelig fejl. Men der er intet, der tyder på, at der er taget særlige hensyn til den pågældende landmand. Vi får den opfattelse, at landmanden er meget påvirket af situationen, og at han er ude af stand til at give et samtykke til at prøven bliver taget, og det skal vi have. Derfor bliver de annulleret med henblik på, at der skal tages nye prøver, og der sker der så den meget beklagelige fejl, at det ikke sker".

Bliver en besætning testet positiv for PRRS-virus, bliver den sat på en særlig liste, der gør, at besætningens produkter ikke kan eksporteres til Kina i 12 måneder. Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men kan altså have store konsekvenser for landmanden - og potentielt for hele den danske svineeksport til Kina.

Men blev prøverne så destrueret, fordi Seges ville beskytte landmandens forretning? Nej, siger Seges-direktøren:

"Nej. Vi tager hele tiden prøver, der kan have store økonomiske konsekvenser. Vi kunne ikke få det samtykke, vi efter vores opfattelse skal have for at indsende prøverne. Landmanden var meget påvirket af situationen, og så var vurderingen, at han, hvis han fik et døgn til at tale med sin rådgiver og sin bank, ville han være i stand til at give et tilsagn".

Mens politiundersøgelsen af episoden er i gang, er den pågældende medarbejder blevet frataget ledelsesansvar for området, oplyser Seges til avisen Danmark. Seges mener, der er tale om en enkeltstående hændelse, men har strammet op på procedurerne for at undgå gentagelser:

"Vi har indført meget skærpede retningslinjer, så en prøve fremover kun kan annulleres, hvis jeg som direktør har godkendt det, og Fødevarestyrelsen har godkendt det", siger direktør Ejnar Schultz fra Seges til avisen Danmark.

Minister: Gamling med eksporten

Fødevareministeren ser med stor alvor på sagen:

"Man har jo her gamblet med hele den danske svineeksport til Kina, og det er meget, meget alvorligt, og det håber jeg sandelig også, at Seges selv er klar over", siger Mogens Jensen (S), der som konsekvens af episoden har besluttet at tredoble kontrollen med de praktiserende dyrlæger - noget, som fødevareministeren har til hensigt at lade landmændene betale for selv.

Frygten for kinesernes reaktion har desuden fået Fødevarestyrelsen til at informere styret i Kina om de destruerede prøver. Indtil videre har det ikke haft konsekvenser for den danske eksport af svinekød til Kina. Fødevarestyrelsen oplyser til avisen Danmark, at det veterinære rejsehold i december og januar overvågede, at der blev taget nye prøver fra den pågældende svinebesætning, og at disse var negative.

"Negative virusprøver i december og januar betyder dog ikke, at besætningen ikke kan have været smittet tilbage i august. Om den var smittet dengang, kunne de destruerede blodprøver have vist", siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen.

Fødevareministeren vil overveje, om sagen skal føre til skrappere kontrol med sygdomsmistænkte svinebesætninger, siger han til avisen Danmark:

"Vi skal på baggrund af politiets undersøgelser og også den redegørelse, der skal komme fra Seges, politisk tage stilling til, om det her skal føre til at ændre i de kontrolsystemer, der er sat op, og den selvkontrol, der finder sted lige nu".

Faktaboks

PRRS står for Porcint Reproduktions- og Respirations Syndrom. Porcint betyder svin. Sygdommen er et virus, der kan smitte svin og føre til, at søer aborterer og føder for tidligt, ligesom svinene kan få åndedrætsbesvær og langsom vækst. PRRS smitter blandt andet via berøring, sæd og igennem luften. PRRS er ikke farlig for mennesker.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle