Danskejet landbrug ramt af afrikansk svinepest for anden gang på to uger

Landbrugskoncernen DCH International er for anden gang på to uger blevet ramt af afrikansk svinepest på en af sine farme i Rumænien. 24.000 svin skal nu aflives.

Det er under to uger siden at DCH International, der driver 11 farme i Rumænien, kunne konstatere, at en af landbrugskoncernens svinefarmene var blevet smittet med afrikansk svinepest (ASF), og at 31.000 svin skulle slås ned. 

Nu er den gal igen, melder selskabet i en pressemeddelelse.

Der er blevet bekræftet smitte med ASF på selskabets svinefarm Feldioara i Brasov i Rumænien. 

Farmen er derfor sendt i karantæne, og aflivningen af besætningen på 24.000 grise mellem 25 og 100 kg begynder i denne uge, melder selskabet.

Derefter følger en gennemgribende rengøring og desinfektion af farmen før grise atter kan indsættes.

Lars V. Drescher, administrerende direktør i DCH International A/S, udtaler i meddelelsen, at smittetrykket i Rumænien er ekstremt højt, og at "ufatteligt mange farme er inden for den sidste måned inficeret med ASF".

"Uagtet det høje smittetryk, er det ufatteligt svært at acceptere, at vi endnu engang, befinder os i denne situation. Vores biosikkerhedsniveau er ekstremt højt, men det er åbenbart ikke nok til at holde smitten ude, hvilket er dybt bekymrende", siger direktøren.

Ifølge Lars V. Drescher er Rumænien blandt de lande i EU, der er hårdest ramt af afrikansk svinepest blandt tamsvin, og at der siden januar er slået omkring 350.000 tamsvin ned i Rumænien og over en million siden sommeren 2018, hvor ASF kom til landet.

Håber på større kontrol

Ifølge direktør Lars V. Drescher er det for tidligt i processen at sige noget om den økonomiske påvirkning af de to udbrud af den frygtede sygdom.

"Beløbet vi vil modtage i erstatning fra den rumænske stat er ikke fastlagt endnu, men vil erfaringsvis dække en betydelig del af det direkte tab", skriver selskabet.

Dog håber direktøren, at den omfattende smitte vil få de Rumænske myndigheder til at kigge nærmere på biosikkerheden på de mange baggårdsproduktioner.

"Vi håber og forventer, at den fuldkommen kaotiske ASF-situation vil få de rumænske myndigheder til at indse, at de bliver nødt til at tage skeen i den anden hånd og få adresseret den manglende biosikkerhed i baggårdsproduktionen", siger direktøren, der påpeger at baggårdsproduktioner er den egentlige årsag til det høje smittetryk.

"Hvis og forhåbentlig når dette bliver kraftigt forbedret, udgør det underforsynede rumænske marked fortsat et særdeles interessant potentiale for DCH", understreger Lars V. Drescher.

Overvåger tredje farm

Smågrisene på den nu smittede svinefarm kommer fra en af koncernens andre farme, Ianca i Braila, hvorfor grisene på denne farm nu også overvåges og testes grundigt de kommende uger, melder selskabet.

"De første tests er negative, men vi følger situationen tæt. Ianca fungerede midlertidigt som smågrise-site, da den normale farm var utilgængelig pga. ASF-restriktioner".

DCH International er det tredje danske udlandslandbrug, der har meldt om udbrud af afrikansk svinepest de seneste måneder. I slutningen af august blev Danbred Arges, der også ligger i Rumænien, ramt for tredje gang og gik i gang med aflivningen af 29.000 grise. Efterfølgende måtte også Idavang, der har farme i Rusland og Litauen, sætte gang i aflivningen af i alt 53.000 grise.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle