Dato på plads: LDM og Arla skal tørne sammen i retten

LDM-repræsentant forventer, at Arlas topfolk skal indkaldes som vidner i retten.

Det bliver fredag den 13. august, at Arla skal mødes med sine egne ejere i retten i Aarhus.

Det ligger fast, efter at der er fastsat en dato for 5 repræsentantskabsmedlemmers krav om at få udleveret en række papirer fra Arlas bestyrelses-arbejde.

Retten i Aarhus skal helt konkret tage stilling til, om de fem valgte Arla-ejere har ret til at få indsigt i  en række centrale dokumenter via de andelsretlige grundprincipper og retten til edition, eller om det derimod er Arla selv og selskabets øverste myndighed, nemlig repræsentantskabet, der kan tage beslutning om indsigt eller ej. 

Bent Lund, der er en af de 5 repræsentantskabsmedlemmer, der med opbakning fra Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, har anlagt sagen, ser frem til fredag den 13.

"Det er dejligt, at vi har fået en afgørelse på, at der skal ske mundtlig forhandling", siger han.

"Vi håber, at vi kan få nogle bestyrelsesmedlemmer til at forklare, hvad det er, der gør, at tingene kan være fortrolige og hvorfor de mener, at de ikke skal overholde §8 i vedtægterne", siger han.

Sagen blev indgivet til Retten i Aarhus i januar, efter de fem repræsentantskabsmedlemmer i en periode forgæves havde forsøgt at få fat i papirer eller oplysninger omkring mejeriselskabets praksis og nedskrevne retningslinjer for blandt andet udbetaling af tillæg via Arlas interne kanaler. Da dette ikke kunne lade sig gøre, valgte de at gå rettens vej med et såkaldt krav om edition. 

For Arla er et andelsselskab mener de, at retten til edition, der ligner aktindsigt, er udvidet i forhold til andre selskabstyper. Derimod mener Arla, at der er tale om forretningsfølsomme oplysninger, der ikke kan deles med andre end bestyrelsen. Dette har selskabets øverste myndighed, nemlig repræsentantskabet, som de fem kritikere er en del af, siden bakket op med stort flertal.

Siden januar har parterne udvekslet synspunkter skriftligt, men nu lægger det altså helt fast, at sagen skal føres mundtligt.

Arla: Bør ikke behandles i retten

Senioradvokat Martin M. Thillemann fra Arla juridiske afdeling kommer til at stå på den modsatte side i retssalen på dagen.

”Vi kan bekræfte, at retten har fastsat en dato for et indledende retsmøde i sagen, hvor fem Arla andelshavere har begæret udlevering af dokumenter indeholdende følsom og forretningskritisk information", udtaler han i en skriftlig meddelelse.

"Arlas øverste myndighed – Repræsentantskabet – har på sit seneste møde behandlet dette spørgsmål og over 90% af det samlede repræsentantskab kom med den helt klare tilkendegivelse, at spørgsmålene var fuldt ud besvarede, behandlede og dokumenterede. Denne type spørgsmål bør behandles af Arlas repræsentantskab og ikke i retten. Arla ønsker ikke at føre retssager over for vores medlemmer, men vi ser frem til rettens afgørelse", lyder det.

Der falder næppe en afgørelse den 13. august, idet dommerne ofte i denne type civile sager i stedet optager sagen og først senere kommer med sin afgørelse.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle