Departementschef bliver beskyldt for at true minkformand på minkmøde

Venstre beder nu fødevareminister Rasmus Prehn (S) om at forholde sig til en mulig hændelse, der fandt sted mellem minkformand Tage Pedersen og Fødevareministeriets departementschef, Morten Niels Jakobsen, da minkavlerne onsdag i sidste uge udvandrede fra minkmøde.

Efter at have lyttet en halv time til hvilke restriktioner myndighederne mener, at der skal indføres, så man kan holde mink i Danmark, og en efterfølgende kort diskussion på fem-ti minutter, så forlod Danske Minkavlere et omstridt møde i onsdags.

Nu kommer der nye detaljer frem fra mødet.

For mødet blev nemlig sluttet af med, at departementschefen i Fødevareministeriet, Morten Niels Jakobsen, leverede, hvad formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, opfatter som en klar trussel.

Det fremgår af et skriftlig spørgsmål, som Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen har stillet i Folketinget til fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Ministeren, der ikke deltog i mødet, bliver bedt om at bekræfte og kommentere på, at hans departementschef på mødet ”truede minkavlernes formand med et forbud mod fortsat minkproduktion, hvis man ikke på mødet tiltrådte en af myndighederne på forhånd udarbejdet liste over restriktioner for eventuel genoptaget minkproduktion.”

Var på vej ud

Over for LandbrugsAvisen lyder det fra Tage Pedersen, at bemærkningen fra Fødevareministeriets departementschef faldt, da minkavlerne var på vej ud af lokalet.

- På vej ud af mødet, da jeg sagde, at vi ikke havde mere at snakke om, fordi det jo er vanvittige forslag, så siger han direkte henvendt til mig ”Vil du hellere have et forbud?”, siger Tage Pedersen, der fortæller, at han stod op, da han fik beskeden.

Han fortæller, at han betragter den afsluttende bemærkning fra departementschefen som et klokkeklart ultimatum.

- Altså ”vil I ikke have de forslag til restriktioner, som vi har lagt frem, så får I et forbud?”. Det er da utilstedeligt. Det er slet ikke hans 'metier' at sige det. Det er en ministers opgave, lyder det fra minkformanden.

Minkavlerne blev af myndighederne på mødet, som tæller blandt andet SSI, Sundhedsministeriet og Fødevarestyrelsen, præsenteret for en række restriktioner for fremtidig hold af minkavl. Det handler blandt andet om brug af FFP3-masker – som vel at mærke kun må bruges tre timer daglig. Brug af beskyttelsesbriller. 60 svælgprøver fra mink om ugen foretaget af Fødevarestyrelsen. Daglige kviktest af de ansatte og to ugentlige PCR-test. 

Kravene er lig med en de facto nedlukning af minkerhvervet lød det i sidste uge fra Tage Pedersen.

Ingen kommentarer 
Fra Fødevareministeriet har man på nuværende tidspunkt ingen kommentarer til beskyldningen om trusler fra departementschefen på sidste uges møde. Her lyder det, at der kommer et skriftligt svar på spørgsmålet om Torsten Schack Pedersen inden for seks hverdage, som er fristen på et såkaldt §20-spørgsmål i Folketinget.

I sidste uge lød det fra fødevareminister Rasmus Prehn til LandbrugsAvisen, at han vil indkalde minkavlerne til et nyt møde.  Adspurgt om restriktionerne der blev præsenteret på mødet er til forhandling, lød det dog fra fødevareministeren:

-  Vi holder jo møde for at få dialog omkring dem. Men når der er nogle krav, så er det jo fordi, at det er det, som myndighederne vurderer, der skal til for, at vi ikke får en ny smittespredning. Jeg tror, at de fleste danskere har en klar forventning om, at hvis vi efter at have udbetalt 19 milliarder kroner, og så skal starte minkavl op igen, så må det også være sådan, at der er styr på smitten, sagde Rasmus Prehn.

Prehn kan bare ringe

Fra Tage Pedersen lyder det, at der endnu ikke er fastsat dato for det nye møde.

- Men Rasmus Prehn kan bare ringe og sige, at han har et blankt stykke papir at starte op på, så kommer vi gerne, siger han.

Fra Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen, bliver det også kaldt ”helt utilstedeligt”, hvis departementschefen på den måde har givet minkavlere et ultimatum, som det fremgår af minkformandens beskrivelse.

- Jeg troede, at det møde handlede om, hvordan man skulle give mulighed for at genoptage minkproduktion i Danmark, og så sidde at true med et forbud. Det er voldsomt. Det vil jeg have ministeren forholder sig til, siger han, og gentager den kritik, som han også fremførte i sidste uge om, at fødevareministeren selv burde have deltaget på mødet.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle