Desperate landmænd venter år på miljø-støtte: "Hvor bliver vores penge af?"

Udvalgt til weekend: Selvom deres nye stalde har stået færdige i årevis, venter mælkeproducenterne Holger Andersen og Kim Nielsen stadig på at få udbetalt den miljøstøtte, de er blevet lovet.

"Vi er så frustrerede, og vi ved ikke, hvad vi skal gøre".

Sådan lyder det fra den 60-årige landmand Holger Andersen fra Videbæk i Vestjylland, som i årevis har ventet på de 1,9 mio. kr., han fik bevilget til en ny mælkestald, der stod færdig i 2015.

"Kunne vi nu bare få at vide, at der går to år mere, eller at pengene aldrig kommer, så kunne vi komme videre", siger Holger Andersen, der fik kontrolleret stalden i januar 2016, hvor han fik at vide, at der normalt går to måneder, før pengene bliver udbetalt.

Men pengene er ikke kommet, og utålmodigheden vokser, da landmandens to sønner står på spring til at overtage gården. Problemet er bare, at opretter de et fælles I/S-selskab med nyt CVR-nummer, forsvinder tilsagnet om pengene.

Alt er gennemgået

På Bornholm, nær byen Klemensker, går mælkeproducent Kim Nielsen rundt med samme problem. Han tog sin nye stald i brug i december 2014, men støttekronerne har han ikke set skyggen af. Her er tale om 1,1 mio. kr.

Ligesom hos Holger Andersen har Landbrugsstyrelsens kontrollør været forbi og synet stalden. Uden anmærkninger, så vidt Kim Nielsen ved.

"De har fået gennemgået stalden og regnskaberne, og der har de ikke fundet noget. Jeg har endda fået klæbet sådan et klistermærke op med, at vi har fået EU-tilskud, og jeg kan egentlig ikke se, hvorfor det skal være der", siger den frustrerede landmand.

Hos Kim Nielsen er de manglende penge også kommet i vejen for et generationsskifte. Han sidder bare fast et skridt længere fremme, end Holger Andersen og sønnerne, da Kim Nielsen er i gang med et glidende generationsskifte med sin far.

"Vi har været i I/S i otte år, og det skulle bare have været fem. Men vi kan ikke lukke CVR-nummeret, fordi tilsagnet så bortfalder", siger Kim Nielsen.

"Kan ikke være rigtigt"

Ingen af de to landmænd har fået en ordentlig forklaring på, hvorfor deres sager trækker sådan i langdrag. Sidst Kim Nielsen ringede til Landbrugsstyrelsen, fik han endda den opfattelse, at hans tilsagn helt kan bortfalde i det nye år.

"Jeg synes, det er fornuftigt at give en gulerod til os landmænd, så vi bygger stalde, der er mere miljørigtige, end hvad kravene siger. Men det kan ikke være rigtigt, at man bare tager den gulerod fra os igen", siger Kim Nielsen, der ikke regner med at kaste sig ud i lignende byggeri med tilskud igen.

Holger Andersen går skridtet videre og anbefaler andre helt at holde sig fra tilskudsordningerne:

"Jeg vil gerne advare alle mod det. Det er så bøvlet og besværligt. Vi har været holdt for nar i fire år, og vi føler, vi bliver grinet af", siger han.

Flere sager venter stadig

Landbrugsstyrelsen har siden starten af 2019 kæmpet for at komme af med en sagspukkel på over 500 sager.

Ifølge Landbrugsstyrelsens hjemmeside er der stadig 41 uafsluttede sager fra miljøordningen for kvæg fra 2015, mens der for 2014 er 20 uafsluttede sager.

 

Tidslinje: Sådan er sagerne forløbet indtil nu

  • December 2014: Kim Nielsens stald står færdig

Bornholm: Kim Nielsens nye stald til 420 malkekøer bliver taget i brug. Han får tilsagn om bl.a. tilskud til ammoniakreduktion og fasefodring. I alt 1,1 mio. kr.

  • September 2015: Holger Andersens stald står færdig

Vestjylland: Holger Andersen kan flytte sin køer fra bindestald til sin nye stald. Han får tilsagn om 2,2 mio. kr., men et lidt billigere byggeri gør, at det ender på 1,9 mio. kr. 

  • Februar 2018: 524 gamle sager ligger og venter 

I en opgørelse fra Landbrugsstyrelsen viser det sig, at der ligger 524 gamle støttesager og venter på udbetaling. Holger Andersen og Kim Nielsens sager er iblandt.

  • Marts 2019: Minister lover resultater på samråd

Ved et samråd om sagen lover daværende minister Jakob Ellemann-Jensen (V), at styrelsen når 462 af de gamle sager inden 1. juli.

  • Juli 2019: Styrelse giver status på sagspukkel

1. juli er Landbrugsstyrelsen kommet igennem 390 sager. De resterende kræver ifølge styrelsen ekstra oplysninger for at kunne blive afsluttet.

  • December 2019: Holger og Kim venter stadig 

19. december har hverken Holger Andersen eller Kim Nielsen hørt noget om, hvornår de får deres penge udbetalt - eller om de får dem udbetalt overhovedet.

Faktaboks

Om miljø-støtten

  • Formålet med miljøordningerne er overordnet at reducere lugtgener, klimagasser og ammoniak fra husdyrproduktion.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle