Det globale salg vokser vildt - Og danskerne er atter verdensmestre i økologisk forbrug

Økologiske gulerødder, mælk og æg fylder mere i indkøbskurven hos danskerne end noget andet folk i verden. Det viser den netop offentliggjorte rapport ”The World of Organic Agriculture”.

Danskerne er generelt ret vilde med økologi – og det er endnu engang bevist, at Danmark er det land, hvori flest køber og spiser økologiske fødevarer.

Det er blandt konklusionerne i den nye internationale rapport ”The World of Organic Agriculture”, der netop er offentliggjort tirsdag. Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Rapporten viser, at danskerne målt på indbyggertal fortsat er det folkefærd i verden, som køber mest økologi. Markedsandelen for økologisalget i den danske detailhandel i 2020 er på 13 procent, hvilket er den største andel globalt.

På de efterfølgende pladser kommer Østrig og Schweiz med hhv. 11,3 procent og 10,8 procent Sverige er på femtepladsen med 8,7 procent.

Globalt økologisalg på 898 mia. kr.

Det globale salg af økologi til detail og foodservice nåede i 2020 op på 898 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 108 milliarder kroner.

Det er den største globale stigning nogensinde. Det største økologisalg er i USA og Vesteuropa, men også Asien og specielt Kina er ved at komme godt med.

Kina er således det fjerde største økologimarked med et detailsalg på 76 mia. kr. 

Den globale stigning i økologisalget udvider de danske eksportmuligheder, mener Kirsten Lund Jensen, chef for økologi i Landbrug & Fødevarer. 

"Det er meget positivt, at salget af økologiske varer stiger så markant over hele verden. Det er godt for vore virksomheder, at der er mange potentielle eksportmarkeder – både tæt på os, men også uden for nærmarkederne. Jeg håber, at vi fremover kan sælge endnu flere økologiske fødevarer til vores nabolande men også til lande udenfor EU", siger Kirsten Lund Jensen.

Hun skønner, at detailsalget af økologi i Danmark er steget med omkring 8-10 procent i det netop afsluttede år, 2021.

Stigende forbrug i Danmark

Kirsten Lund Jensen glæder sig over Danmark placering.

"Danmarks høje placering i statistikkerne viser danskernes fortsatte store tillid til økologiske fødevarer og det røde Ø-mærke, som symboliserer fødevarernes høje troværdighed blandt danskerne", mener hun. 

I 2019, hvor rapporten også udkom, var den danske andel også størst, dengang med 12,1 procent. Men på trods af corona er den andel nu vokset til 13 procent.

I 2018 delte Danmark førstepladsen med Schweiz, og den danske markedsandel lå på 11,5 procent. Tallet har altså været støt stigende.

"Der er dog ikke plads til at hvile på laurbærrene, for vi skal fortsat udvikle økologien, så vi også fremover kan forsvare vores position som det land i verden, der forbruger mest økologi pr. indbygger", mener Kirsten Lund Jensen.

Rapporten ”The World of Organic Agriculture” viser også, at det økologiske areal voksede til 74,9 mio. hektar globalt i 2020. Det er en vækst på 3 mio. hektar i forhold til året før. 

"Da det økologiske areal er vokset markant i de senere år, så er det nødvendigt at der er fokus på forskning og udvikling af bæredygtighed på bedrifterne", siger Kirsten Lund Jensen.

Det er ifølge Kirsten Lund Jensen håbet, at det nye Innovationscenter for Økologisk Landbrug, der blev indviet i oktober 2021, kan være med til at sikre relevant forskning inden for økologien.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle