DF om ulvesikre hegn: Der er ikke tilskud nok

Når ulven nu ikke er til at komme af med, så kræver hegnsordningen mere tilskud til landmændene, siger Pia Kjærsgaard.

"Som det er i dag, er der ikke tilskud til vedligeholdet, men der er tilskud til at ulvesikre hegnet", sådan sagde miljøminister Lea Wermelin (S) på seneste samråd om ulvene i Danmark den 6. maj 2020.

Men det er bare ikke godt nok, lyder det fra Pia Kjærsgaard, dyrevelfærdsordfører i Dansk Folkeparti.

"Det er en stor belastning for landmændene at sikre de her hegn, men de er jo nødt til det, for de har ulveproblemer. De skal bruge så mange penge på det, for der bliver ikke givet tilskud nok", siger hun til LandbrugsAvisen.

Kjærsgaard: rækker som en skrædder i helvede

Husdyrholdere i de to ulvezoner i det vestjyske kan søge tilskud til ulvesikrede hegn. I efteråret 2019 steg tilskuddet fra 80 til 100 pct. - dog maksimalt 15 kroner pr. m3.

I forvejen er tilskuddet til hegnet for lavt, og det ikke-eksisterende tilskud til vedligehold hjælper bestemt ikke på det, siger Pia Kjærsgaard.

"Det rækker som en skrædder i helvedet - det er ikke godt nok. Der er mange problemer med at vedligeholde hegnet, fx græs, der skal fjernes. Løsningen er, at der skal større tilskud til, hvis det er den vej, vi skal gå. Frygten er, at det jo nok desværre er den vej, for det kan være vanskeligt at få noget igennem i EU", siger Pia Kjærsgaard.

Hun så dog helst, at der ikke var ulve i Danmark, men de er beskyttet af EU-habitatdirektivet.

Mere tilskud kan være en brik

I Landbrug & Fødevarer mener man også, at tilskud til vedligehold af ulvesikre hegn skal overvejes. Det har de tidligere påpeget i et brev til miljø- og fødevareministeren.

"Det er noget af det, vi har peget på tidligere. Enten at få tilskud til vedligeholdelsen eller finde hegnstyper, der ikke har samme behov for vedligeholdelse", siger Karen Post, chefkonsulent i vand og natur i L&F.

Tal fra Miljøstyrelsen, som LandbrugsAvisen tidligere har fået indsigt i, viser blandt andet at kun 14 husdyrholdere har søgt om tilskud til et ulvesikkert hegn, siden 2017 da ordningen trådte i kraft. Og der kan vedligeholdelse være en årsag, lyder det fra L&F.

"Vedligeholdensen kan være en årsag til, at alle ikke er lige begejstrede for hegn. Så jo mere man kan rydde små knaster af vejen jo bedre", siger Karen Post.

Selvom tilskuddet selvfølgelig ikke løser alle problemerne, kan det være en manglende brik i det større puslespil, siger chefkonsulenten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle