Ulv angreb får bag ulvesikkert hegn: Fåreavler foreslår tilskud til vedligehold

Ulven slap ind bag ulvesikret hegn og dræbte et af Kenneth Pedersens får. Ifølge vildtkonsulenten var hegnet ikke i orden.

I den vestjyske ulvezone slap ulven ind bag det ulvesikrede hegn og tog et får fra hobbyfåreavler Kenneth Pedersen i januar 2020.

Da en vildtkonsulent har svar fra dna-prøverne på det døde får, konkluderer han samtidig, at angrebet kun skete, fordi hegnet ikke var i orden, siger Kenneth Pedersen.

”Konsulenten fortæller, at det formentlig er sket, fordi ulven har jagtet vildtet, som på flugten ødelægger hegnet. I stedet for at følge efter vildtet, angreb ulven så mine får”, siger hobbyfåreavleren.

Han har syv moderfår, en vædder og afkom, som han tjekkede aftenen inden angrebet. Og der virkede hegnet, siger fåreavleren. 

24 timers arbejde

Selvom Kenneth Pedersen fik kompensation for det døde får, plager det ham, at skylden for hændelsen i sidste ende falder tilbage på ham selv. 

”Enten er det den dovne fåreavlers skyld, eller også er det vildtets skyld. Siden tilskuddet til hegn blev etableret, har vi fået at vide, at hegnet virker, hvis det virker. Men det, synes jeg, er letkøbt, når det at holde hegnene fungerende kræver en voldsom og næsten umulig arbejdsindsats”, siger Kenneth Pedersen.

Fåreavleren går med buskrydderen to gange om ugen for at holde bevoksning om hegnet nede. Derudover bor han i et område med en høj vildtbestand, som risikerer at vælte hegnet og nedsætte strømmen i det.

Kenneth Pedersen kan sagtens forstå, at vedligehold af hegnet er et vilkår. Men når det kræver så meget tid, bør landmændene kompenseres, siger han.

”Da tilskudsordningen med hegn begyndte, viste det sig jo lynhurtigt, at hegnene ikke virker efter hensigten. I tre år har vi kørt med afværgeforanstaltning, der ikke virker. Det hedder jo, at det er os, der bare ikke får kontrolleret hegnene. Men nu hvor jeg bruger så mange timer på hegnet, er påstanden lidt hård at sluge”, siger Kenneth Pedersen. 

Ekstra investering

Hobbyfåreavleren stoler på sit hegn, for det bliver han nødt til, lyder det.

For at sikre sig yderligere har han købt en hegnsvagt. Den overvåger strømspændingen i hegnet 24/7 og giver besked, hvis volten bliver for lav. Den kan desuden være bevis på, hvilken spænding hegnet har haft i tilfælde af angreb.

Da han købte hegnsvagten, forsøgte han at søge tilskud til den, men Miljøstyrelsen afviste, fordi vedligehold ikke er tilskudsberettiget. 

”På trods af, at vi har sat hegn op, så har det ikke virket efter hensigten. Der skal økonomisk hjælp til at vedligeholde hegnet, så det hele tiden virker, som det skal”, siger Kenneth Pedersen. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle