DN og økologer kritiserer finanslov for fravær af grønne tiltag

Regeringen har netop fremlagt deres bud på en finanslov, og det er svært at få øje på det grønne aftryk, mener Danmarks Naturfredningsforening. Også Økologisk Landsforening efterlyser flere midler til grøn omstilling.

Torsdag har regeringen præsenteret sit finanslovsudspil, og det er ikke glade miner, man har fundet frem hos Danmarks Naturfredningsforening (DN) - og heller ikke i Økologisk Landsforening.

I lovforlaget fremhæver regeringen selv klimaudfordringerne og biodiversitetskrisen som to store udfordringer, og derfor er det enormt skuffende, at der ikke er sat midler af til hverken klima, natur eller miljø på finansloven, lyder kritikken fra Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

Det skriver DN i en pressemeddelelse.

- Så sent som i mandags kom IPCC med en alarmerende rapport, og Klimarådet har også for nyligt slået alarm over de alvorlige klimaudfordringer. Det havde klædt regeringen med handling for at nå klimamålene og rette op på biodiversitetskrisen, siger Maria Reumert Gjerding.

Danmarks Naturfredningsforening efterlyser blandt andet at der afsættes midler til en bedre beskyttelse af drikkevandet og afsættes flere midler til udtagning af landbrugsjord, som både kan bidrage til at reducere landbrugets klimabelastning og sikre flere arealer til natur.

- Vi har store problemer med vores vandmiljø og havnatur. Der bliver fundet rekord mange pesticider i vores drikkevand, og vi står midt i en buldrende klimakrise. Derfor har vi i den grad brug for tårnhøje grønne ambitioner, hvis vi skal formå at løse de grønne kriser, vi står med netop nu. Det gælder selvfølgelig også finansloven, hvor det havde været oplagt at sætte midler af til beskyttelse af vores drikkevand, reduktion CO2-udledningerne og mere og bedre natur, siger Maria Reumert Gjerding.

Ingen  midler til økologisk fordobling

Også fra Økologisk Landsforening lyder der kritiske toner.

- SVM-regeringen svigter den grønne omstilling i landbruget med sit forslag til ny finanslov, idet der ikke er afsat ekstra midler til at opnå den fordobling af det økologiske areal og omsætning, som den ellers har skrevet ind i regeringsgrundlaget, siger Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, i en skriftlig kommentar.

-  Det er ikke bare sørgeligt, det er også uklogt.

Det er dog et plaster på såret, at der trods alt er afsat til penge til økologiforskning, tilføjer Sybille Kyed.

Læs mere om finanslovsforslaget her.

/kold&hac

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle