Dommer gik imod BMG-landmænd: Kurator kunne sælge oplagt korn

Oplagt korn blev solgt til fremmede efter kornselskabs kollaps, frem for til landmændene, der ejede det. Dommer så ikke det forkerte.

En række landmænd, der havde oplagt tonsvis af korn hos det randrusianske kornselskab BMG, da selskabet forrige år kollapsede efter svindel, må fortsat se langt efter deres ejendom.

Det er resultatet efter en afsagt dom i retten i Randers, hvor landmand Kristian Søberg havde anlagt civil retssag mod konkursboet efter BMG.

Dommeren gav imidlertid ikke landmanden medhold, erkender Kristian Søbergs advokat Jens Rye-Andersen fra Eurojuris i Aalborg, efter dommen blev afsagt sidste fredag.

"Vi tabte, men jeg må bare sige, at jeg synes, at dommen er forkert. Dommeren tog ikke stilling til det korn, der var oplagt i BMG på konkursdagen. Det burde jo have været delt ud til de landmænd, der ejede det, frem for at kurator solgte det til tredjemand. Samtidig har dommeren ikke taget stilling til de andre sager, vi havde fundet frem, om oplagt korn og ejerskab af det", forklarer advokaten.

Kristian Søberg havde i sit søgsmål forlangt, at konkursboet skulle erstatte de 197 tons korn, han havde oplagt hos BMG, da selskabet pludselig gik konkurs i februar 2019, efter det kom frem, at en tidligere direktør og ejer.
Kornet repræsenterede en værdi af 363.000 kroner.

Også en række andre landmænd, der havde oplagt korn hos BMG, er gået rettens vej for at få deres tab erstattet.

Kristian Søberg henviste sammen med advokat Jens Rye-Andersen til en 107 år gammel forordning om oplagring af korn. Dertil også til en række sager, hvor landmændenes ejendomsret over oplagt korn er blevet stadfæstet.

BMG-konkursboet, med kurator Søren Christensen Volder og Torben Korsager i spidsen, valgte i stedet efter konkursen at sælge det tilbageværende af det oplagte korn til højestbydende - og henviste Kristian Søberg og en række andre landmænd til den almindelige, men også meget lange kø af kreditorer, der tabte penge på sagen.

BMG-kurator Torben Korsager er ikke vendt tilbage på LandbrugsAvisens henvendelse for en kommentar.

Endnu vil Kristian Søberg ikke udtale sig om, om sagen skal i endnu en instans.

"På grund af travlhed med såning har vi ikke haft tid til at nærlæse dommen endnu og tage beslutning om, hvad der nu skal ske", fortæller han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle