Efter årelang kamp for pantebreve: "Det er en stor dag"

Årelang forkæmper for pantebrevsmodellen, Antoni Stenger, er lykkelig for, at modellen er inddraget i finansloven for 2019 - vigtigt for generationsskifter, lyder det fra både ham og LandboUngdom.

I regeringen og Danske Folkepartis finanslov for 2019 vil parterne gøre det nemmere at gennemføre generationsskifter i landbruget.

Det skal ske ved hjælp af den såkaldte sælgerpantebrevsmodel, hvor op til 10 procent af købssummen kan genanbringes i den solgte erhvervsejendom.

Det fremgår af aftaleteksten for den nye finanslov. 

en meget stor dag

Antoni Stenger fra Sønderjysk Familielandbrug har kæmpet for modellen i årevis, og han er lykkelig for, at den er en del af finansloven.

"Det her er rigtig vigtigt for at få gang i generationsskifterne, som der er så hårdt brug for. Det er en meget stor dag", siger han glad og fortsætter:

"Det løser ikke problemet alene, men det er en af de muligheder, man kan bruge".

det nytter at kæmpe

Sammen med Svend Åge Steenholt, fmd. i Familielandbruget LRS, har han kæmpet for sagen i mange år.

"At sælgerpantebrevsmodellen nu er på finansloven viser, at det nytter noget at kæmpe for en sag, hvis den er god, og man har sin argumentation i orden", siger Antoni Stenger, inden han afslutter samtalen:

"Jeg må ringe til Svend Åge med det samme!". 

lu sendte brev til ministre

Også hos LandboUngdom glæder man siger over sælgerpantebrevsmodellen.

"Vi er meget glade for, at der bliver lyttet til både de unge og de ældre i erhvervet, der har talt for den her sag", siger formand Thorbjørn Kofoed. 

Han tør ikke skyde på omfanget af handler, der kan blive sat i gang som kraft af lempelsen, men han kalder det et "meget vigtigt tiltag".

LandboUngdom har flere gange forsøgt at få politikernes fokus rettet mod modellen og op til finanslovsforhandlingerne sendte organisationen et brev til flere ministre, hvor de gjorde opmærksom på problemet.

millioner er sat af

I aftaleteksten står desuden:

"Det vil blandt andet skulle fastlægges, hvilke ejendomme der kan omfattes af modellen. Parterne drøfter den konkrete model efter et oplæg fra regeringen".

"Der afsættes 70 mio. kr. i 2020, 60 mio. kr. i 2021 og 55 mio. kr. i 2022 til udmøntning af modellen.
Den varige udgift er 35 mio. kr.".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle