V-ordfører jubler: Finanslov letter generationsskifter i landbruget

Sælgerpantebrevsmodellen del af ny finanslovaftale. Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen jubler over borgerlig aftale om udskudt beskatning af sælgerpantebreve.

Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen glæder sig over, at landbrugets ønske om at få nye og lempelige regler for beskatning af sælgerpantebreve er blevet en del af aftalen om finansloven for 2019 mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

"Sælgerpantebrevsmodellen er en model, som landbruget har presset på for gennem nogen tid og jeg er glad for, at det kan lykkes nu", siger Erling Bonnesen.

Skatten udskydes

"Det vil give en klar lettelse ved generationsskiftet af landbrug, at sælger fremover vil kunne lade et beløb stå som sælgerpantebrev, hvor man kan vente med at afregne skatten, til man får afdragene på sælgerpantebrevet", siger Erling Bonnesen.

"Jeg er meget glad og tilfreds med, at landbrugs- og fødevaresektoren således igen har fået plads på finansloven. Det er en understregning af, at vi i Venstre vil landbruget - ikke kun i ord men også i handling!".

Familielandbrugs-mærkesag

Sælgerpantebrevs-modellen har i årevis været en af Familielandbrugets mærkesager, men det seneste års tid har der været opbakning fra hele organisationen.

Beregninger fra Seges har vist, at sælgere af landbrugsejendomme potentielt vil kunne investere 15 mia. kroner i finansiering af generationsskifterne, hvis reglerne for beskatning af sælgerpantebreve gøres mere ’rimelige’, sådan som det nu tegner til.

Skat udskydes

Mange landmænd er ifølge L&F villige til at lade en del af provenuet ved et salg stå tilbage i ejendommen som et sælgerpantebrev.

Problemet har dog været, at de nuværende skatteregler betyder, at sælger straks beskattes af avancen på salget af bedriften, og dermed også af pantebrevets værdi - uden sikkerhed for, at sælgerpantebrevet nogensinde bliver afdraget.

Den usikkerhed forsvinder med den nye aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, som betyder, at skattebetalingen udskydes indtil afdragene på sælgerpantebrevet falder.

Sådan LYDER aftalen

"Bedre mulighed for generationsskifte i landbruget:
For at skabe bedre muligheder for generationsskifte for unge landmænd er regeringen og
Dansk Folkeparti enige om at skabe mulighederne for at indføre en såkaldt sælgerpantebrevsmodel
ved salg af blandt andet landbrug, hvor op til 10 pct. af købssummen kan genanbringes
i den solgte erhvervsejendom. Det vil blandt andet skulle fastlægges, hvilke ejendomme
der kan omfattes af modellen. Parterne drøfter den konkrete model efter et oplæg fra
regeringen.

Der afsættes 70 mio. kr. i 2020, 60 mio. kr. i 2021 og 55 mio. kr. i 2022 til udmøntning af modellen.
Den varige udgift er 35 mio. kr."

 

Faktaboks

Om sælgerpantebreve

- Et sælgerpantebrev er et gældsbevis i form af en særlig form for pantebrev.

- Det etableres ved, at køber af en ejendom i stedet for at betale købesummen kontant erklærer at skylde pengene til sælger, som samtidig får sikkerhed i form af et pant i ejendommen.

- Et sælgerpantebrev betyder, at køber betaler den resterende del af købesummen til sælger i aftalte rater og med renter, som ved et normalt lån - samtidig med, at sælger har sikkerhed i ejendommen.

- Sælger vil typisk ikke beholde sælgerpantebrevet men videresælge pantebrevet til en bank eller et pantebrevsselskab.

Kilde: Robinhus.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle