Dejligt at politikere har lyttet om pantebreve

Lone Andersen glæder sig over politisk velvilje.

Det er meget positivt for landbruget, at et ekspertudvalg som led i regeringens, S’ og DFs tørkepakke skal i gang med at se på reglerne om skat på sælgerpantebreve. Bliver reglerne mere fair, vil det give generationsskifterne et meget tiltrængt boost.

Det mener Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer og formand for Familielandbruget. Hun har været primus motor i kampen for, at skatten på pantebrevene ikke skal betales på dag ét, som loven foreskriver det nu.

»Det er jo åbenlyst urimeligt, at man skal betale skat uden at vide, om man nogensinde får pengene, og det er jo rent faktisk sådan, det er i dag. Det holder selvfølgelig mange sælgere fra at gå ind og hjælpe med finansieringen, selv om de egentlig gerne vil. Det kan en mere fair beskatning hjælpe med at løse«, siger Lone Andersen.

Landbrug & Fødevarer har foreslået en løsning, hvor skatten betales, når likviditeten kommer, dvs. bliver hverken større eller mindre, så der går ikke det store provenu fra staten. Til gengæld bliver det langt mere trygt for sælger«, siger Lone Andersen, som mener, at en justering af skatten rammer præcist ind i tankerne bag tørkepakken.

»Vi har i hele forløbet sagt, at vi gerne vil have hjælp til selvhjælp i form af en håndsrækning til at gøre landbruget mere robust. Det er en mere fair timing af skatten på pantebreve et skoleeksempel på. Får vi det, så kan vi forløse et stort investeringspotentiale og få sat gang i generationsskifterne«, siger hun.

Selv om en ændring af loven ikke er lige for, er der grund til at rose politikerne.

»Vi har i mange år peget på, at der her var et problem, som kunne løses med små omkostninger til stor gavn for landbruget. Respekt for, at partierne lytter«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle