Erik er formentlig Danmarks sidste minkavler

Tal fra Fødevarestyrelsen viser, at der formentlig kun er en enkelt minkbesætning tilbage i Danmark.

Ifølge tal fra Fødevarestyrelsen er der efterhånden kun ganske få minkbesætninger tilbage - faktisk formentlig kun en enkelt.

Landbrugsavisen.dk har fået indsigt i antallet af de ugentlige lovpligtige svaberprøver fra minkene, som minkavlerne har skulle indsende siden corona-smitten startede blandt dyrene. 

Ifølge tallene var der i uge 47 stadig 50 besætninger, der indsendte de ugentlige svaberprøver, der skal påvise smitte i besætningerne - men i uge 50, altså i sidste uge, var det tal faldet til én.

Ikke for at provokere

Og den ene er nordjyske Erik Vammen fra Hobro, der har beholdt mellem 4.000 og 5.000 af sine avlsdyr.

Han bekræfter torsdag over for Landbrugsavisen, at han fortsat har levende dyr på farmen og netop har fået svar på sin seneste svaberprøve fra hans dyr.

Dyrene har han beholdt på trods af, at regeringen 4. november meldte, at alle mink skulle aflives, og siden har arbejdet på at få vedtaget en lov, der gør det ulovligt at holde mink i Danmark indtil 2022. Nu er størstedelen af de omkring 15 mio. danske mink er aflivet, men Erik Vammen hænger i.

"Det her handler om at bevare mine dyr. Det er helt grotesk, at det her er sket i Danmark, for aflivningen af minkene har ikke noget med folkesundheden at gøre. Det var så få, der var ramt af den der cluster-5 mutation, og de var ikke engang rigtig syge", siger 62-årige Erik Vammen, der før pelsningen havde ca. 30.000 mink.

Størstedelen af hans mink blev pelset i november, og efter planen skulle avlstæverne siden fares og have haft hvalpe til foråret. Står det til regeringen bliver der ikke noget af det, men Erik Vammen giver ikke op, for der ligger en lov.

"Jeg gør bare, som jeg plejer, og indtil lovgivningen siger noget andet. Det er altså ikke for at være provokerende, at jeg gør det her. Jeg gør bare som normalt", siger han.

Erik Vammen fastslår, at han ikke kender til andre, der har levende dyr. 

Hvordan er det så formentlig at være den sidste?

"Det ved jeg ikke. Det er vel udemærket, hvis bare jeg får lov at lade mine dyr leve. Det er det, der er spørgsmålet", siger han.

Skal sende prøver hver uge

I slutningen af november anslog Fødevarestyrelsen, at der var mellem 100.000 og 300.000 levende mink tilbage i Danmark. 

Styrelsen antog dog også, at det tal ville falde drastisk. Det fald ses også af svaber-tallene.

Mens der i uge 47, hvilket var ugen før deadline for at opnå tempobonussen, som avlerne kunne få for hurtigt at slå deres mink ned, var hele 50 besætninger, der indsendte prøver og derfor havde levende mink - var det tal allerede ugen efter faldet til blot 4.

I uge 49 var der nul besætninger, der indsendte svaberprøver, mens der var netop føromtalte én besætning i uge 50.

Det er krav, at alle minkbesætninger med levende mink hver uge indsender en svaberprøve fra fem mink. 

Der er dog for nylig blevet indført en undtagelse fra det krav, det betyder, at har avleren ikke syge eller døde mink i en specifik uge, så kan avleren indsende en tro- og love erklæring herom i stedet. Avleren skal dog indsende en prøve ugen efter - og om nødvendigt skal der aflives dyr for at tage prøverne.

Det er forklaringen på, at der var 0 indsendte prøver i uge 49, forklarer Fødevarestyrelsen.

"Man behøver heldigvis ikke sende prøver ind hver uge, hvis man ikke har nogen døde mink. Vi har ikke nogen mink, der dør lige nu, så vi sender kun ind hver anden uge. Der er ingen grund til at slå nogen dyr ihjel for at tage de her svaberprøver", siger Erik Vammen, der selv blander foderet til sine dyr og derfor ikke var afhængig af fodercentralerne.

Lovforslaget, der skal gøre det ulovligt at holde mink i Danmark vedtages tidligst 21. december. Tilabge står spørgsmålet også om kompensationen til avlerne.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle