Få overblikket: Her er hovedpersonerne i beretningen fra Minkkommissionen

74 personer fra 11 forskellige myndigheder har afgivet forklaring til Minkkommissionen over syv måneder.

Minkkommissionen har indhentet over en million dokumenter. Der er afgivet forklaring fra over 70 personer, der er ansat i 11 forskellige myndigheder.

Derfor forventes beretningen, der afleveres til Folketinget torsdag, at blive et omfattende værk.

Her er nogle af de personer, der har været i fokus, når kommissionen har indhentet forklaringer enten på grund af deres rolle eller deres forklaring til Minkkommissionen:

Politikere:

  • Statsminister Mette Frederiksen (S).

Statsministeren var mødeleder på det møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november, hvor det blev besluttet, at alle mink skulle aflives.

  • Daværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

Håndteringen af mink hørte hjemme under fødevareministeren. Efter Mogens Jensens afgang var det også i Fødevareministeriet, at loven om det midlertidige forbud mod hold af mink blev fremsat.

Embedsfolk i Statsministeriet:

  • Departementschef Barbara Bertelsen.

Det var Barbara Bertelsen, der tog initiativ til, at der skulle være et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november.

  • Departementsråd Pelle Pape.

Han spiller en central rolle i tilblivelsen af materialet til mødet 3. november. Det er Pelle Pape, der udsender en grov skitse over, hvad materialet til mødet skal indeholde.

I en sms beder han om en række punkter fra forskellige myndigheder. Et af dem lyder:

- Tiltag i forhold til at aflive mink (herunder indstilling om at sætte det i dvale/lukke lortet).

Embedsfolk under det daværende Miljø- og Fødevareministerium:

  • Daværende departementschef Henrik Studsgaard.

Som departementschef deltog Henrik Studsgaard på det møde, hvor regeringen besluttede, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Samtidig var han chef for de embedsmænd, der i deres forklaring til Minkkommissionen har fortalt, at de mener, at der blev gjort opmærksom på, at det var deres vurdering, at der ikke var hjemmel til at kræve alle mink aflivet.

  • Daværende afdelingschef Tejs Binderup.

Tejs Binderup var som afdelingschef inde over ministeriets håndtering af mink. Han var derfor også med i kommunikationen med andre ministerier og med til at godkende internt materiale til Mogens Jensen og til regeringsmøder.

  • Hanne Larsen, daværende veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.

Hanne Larsen var veterinærfaglig direktør i Fødevarestyrelsen, hvor det er vurderingen, at man ikke har hjemmel til at aflive mink uden for smittezonerne.

Men det er også Fødevarestyrelsen, der udsendte et brev til minkavlerne, hvor der står, at "alle mink i landet skal aflives".

I et afsnit med titlen "Minkfarme uden for zonerne" står, at "aflivningen af alle mink (også avlsdyr) skal være overstået 16. november".

  • Birthe Schubart, kontorchef i Fødevarestyrelsens Center for Jura og Kontrol.

Det var Birthe Schubart, der vurderede, at der ikke var hjemmel i lov om hold af dyr til at slå alle mink i Danmark ned.

Da hun afgav forklaring for kommissionen, blev den vurdering udfordret af nogle af bisidderne - blandt andet statsministerens departementschef.

Embedsfolk i Justitsministeriet og politiet:

  • Justitsministeriets departementschef, Johan Kristian Legarth.

I dagene omkring beslutningen om at aflive alle mink var justitsminister Nick Hækkerup (S) syg med corona. Derfor var Johan Kristian Legarth Justitsministeriets repræsentant på mødet, hvor beslutningen om aflivning af alle mink blev truffet.

Samtidig var det Justitsministeriet, der havde samlet materialet til mødet.

  • Thorkild Fogde, rigspolitichef.

Øverste chef for Rigspolitiet. Her blev udfærdiget et actioncard, som kunne bruges af politiets folk, når de ringede til minkavlere om aflivning af mink.

En advokatundersøgelse har i forvejen kritiseret de actioncard.

Kilde: Minkkommissionens afhøringer.

/ritzau/

Emneord

minkkommissionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle