Fødevareforskere får 56 mio. kr. til udvikling af en helt ny fødevarekategori

Novo Nordisk Fonden sender millioner afsted mod Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, som skal opfinde en helt ny bæredygtig, plantebaseret fødevarekategori, der skal erstatte animalske proteinkilder.

Novo Nordisk Fonden har med en tocifret millionbevilling sat gang i forskningsarbejdet med at skabe en helt ny fødevarekategori.

Forskningen sker i et partnerskab mellem Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet samt Universiteit Utrecht i Holland. Det skriver Københavns Universitet.

Forskningsprojektet får navnet Proferment og er drevet fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Projektet modtager samlet 56 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden. Målet er at skabe den basisviden, som det kræver at opfinde en helt ny bæredygtig, plantebaseret fødevarekategori, som et alternativ til animalske proteinkilder.

"I Proferment vil vi bruge fermentering til at optimere plantebaserede proteinkilder, så næringsindholdet og næringstilgængeligheden øges, samtidig med at der skabes smage og teksturer, som er attraktive for os mennesker og giver en god spiseoplevelse", siger professor ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD) Dennis Sandris Nielsen, der leder forskningsprojektet.

Når det drejer sig om at forarbejde planter, befinder vi os nogenlunde der, hvor vi stod rent udviklingsmæssigt med hensyn til mælk og mejeriprodukter ved industrialiseringens begyndelse, lyder det i pressemeddelelsen.

Vi kunne producere mælk, smør og ost, men vi vidste meget lidt om, hvad der foregik rent mikrobiologisk og biokemisk, hvorfor kvaliteten svingede meget.

"Med den klimadagsorden vi har lige nu, må vi så bare se at finde ud af det meget hurtigere, end vi gjorde med hensyn til mejeriprodukterne", siger Dennis Sandris Nielsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle