Minister: Vi skal have meget mere fokus på plantebaseret kost

"Vi skal blive meget bedre til at producere plantebaserede fødevarer, vi skal være de førende", understregede fødevareminister Rasmus Prehn på møde.

Fødevareminister Rasmus Prehns ambition er, at Danmark skal være absolut verdensførende de kommende år når det gælder plantebaserede fødevarer.

Det udtalte han i marts, og det var ikke en døgnflue. Her en måned efter uddybede han sine synspunkter i et såkaldt "virtuelt forsamlingshus" med en række debattører, arrangeret af hans ministerium i samarbejde med Tænketanken Frej.

Regeringen og dens støttepartier har  netop afsat 20 mio. kr. til  til økologiske, plantebaserede projekter. 
De officielle kostråd er også lige blevet opdateret, så danskerne nu kan slå op og læse, hvordan man kan spise både sundere og mere klimavenligt. Men nytter det noget?

"Nogle unge spiser sundt og grønt for at styrke klimaet. Andre spiser sundt og grønt for at passe på deres helbred. Det giver samme resultet, og det er da win-win", sagde ministeren, der appellerer til, at sund kost kommer op som et emne, når vi skal stemme til regions- og kommunalvalg i november.

"Tænk miljø, biodiversistet, dyrevelfærd ind i kostråd - kost og klima er et godt match. Der skal turbo på vores fødevarefremstilling, vi kan blive meget bedre, vi skal være førende på det plantebaserede fødevaremarked, samtidig med, at vi skal spise mindre kød, men mere kvalitetskød", gentog Rasmus Prehn.

Man kunne jo lade borgerne være med til at afgøre, at der skal være plantebaserede fødevarer som fast tilbud i offentlige kantiner og institutioner, var en mening i debatten, som ministeren nikkede ja til. Han fortalte ivørigt, at han selv i ministeriet har bedt om at få grøn frokost hver dag.

Næsteformand i Klimarådet, Jette Bredahl Jacobsen gjorde opmærksom på, at priserne på det vi køber ind er ret afgørende, derfor går rådet ind for afgifter. Samtidig siger undersøgelser, at gennemsnitsdanskeren kun bruger en halv time, når aftensmaden skal tilberedes. Så de individuelle valg er vigtige, samtidig med at vi skal forsøge af påvirke adfærden i retning af at få os til at spise sundere - og dermed også mindre kød.

"Jamen, jeg mener da også, at vi godt kan spise lidt mindre kød, men det skal være ordentlig kød, og vi skal ikke lade noget gå til spilde, ligesom vi heller ikke gør det hjemme på min bedrift, hverken i stalden eller i køkkenet", sagde landmanden i panelet, Peter Nielsen fra Løgstør.

"Her i landet æder vi os tykke og fede, så vi kan godt spise mere plante-føde, men der skal være krudt i det, så vi ikke bliver slappe, måske især skal de ældre tænke over at få proteiner og vitaminer nok  - og vi skal købe dansk kød, ikke det fra Argentina eller Chile, vi skal spare på transporten, det er også klimavenligt", lød det formanende fra Peter Nielsen. 

Faktaboks

De efterfølgende virtuelle forsamlingshuse løber af stablen i løbet af 2021, hvor uddannelsessteder og arbejdspladser over hele landet er værter ved  debatter med fødevareministeren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle