Fabrikken står tom: "Jeg har bestemt, at jeg ikke vil være en sur gammel mand, men gu’ er det hårdt"

På tre dage gik produktionen fra 550 til 20 ton, og alt står nu stille på Holstebro Minkfodercentral. Men trods et aflivet erhverv skal centralen holdes ved lige, indtil erstatningen er gjort op.

Der var 23 ansatte på Holstebro Minkfodercentral. Nu sidder direktør Thomas Sørensen alene tilbage med blot en enkelt medarbejder og en bogholder, der kommer hver onsdag.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede minkerhvervet ned sidste efterår, gik Holstebro Minkfodercentral på tre dage fra at producere 550 ton minkfoder til blot 20 ton.

De efterfølgende to uger var hektiske, fordi en masse mink blev lagt på køl på fabrikken. Siden da har tomheden fyldt den store fabrik, der så dagens lys helt tilbage i 1960erne.

"Jeg prøver på at sige, jeg ikke vil være en gammel sur mand, men gu’ er det da hårdt, og nogle gange er jeg bitter over, det hele kunne gå sådan", fortæller Thomas Sørensen, der prøver at holde hovedet højt trods de nu tomme omgivelser på fabrikken.

Minkfodercentralen havde store fryserum til opbevaring af råvarer som kød- og fiskeaffald. I efteråret hjalp centralen med nedfrysning og opbevaring af en mængde mink, indtil pelserierne havde kapacitet til at tage dem ind i den forhastede nedslagtning. Nu står de tomme hen.

Flere minkfodercentraler har haft forespørgsler på udlejning af blandt andet fryse- og kølerum. Imidlertid spænder regler og uklarheder ben for, at der kan komme gang i ulejligheden. Det betyder, at statens udgifter i sidste ende bliver højere, advarer formand for Kopenhagen Fur, Tage Pedersen.

Skal holdes i stand

Før var der masser af liv, og man skulle se sig for, inden man gik over de små veje, som forbinder fabriksbygningerne.

Nu er der stille, men Thomas Sørensen har fortsat sin gang på fabrikken, for fabrik og inventar holdes ved lige, selv om den med al sansynlighed aldrig kommer til at producere foder igen.

Direktør Thomas Sørensen har måttet tage mange store beslutninger, siden nedlukningen af erhvervet begyndte at rulle i november. Nu er der anderledes tid til eftertænksomhed i de tømte bygninger. 

Det er en nødvendighed, indtil staten får klarlagt erstatningen til Holstebro Minkfodercentral.

"Det er en kompleks sag, som ikke har noget fortilfælde i dansk historie. Derfor tager det naturligvis lang tid at få de præcise detaljer på plads, men vi (fabrikken og minkavlerne, red.) kan ikke komme videre, før det her er afsluttet. Det er svært at begynde at se en hel masse ind i fremtiden", erkender Birger Primdahl, formand for Holstebro Minkfodercentral og nu tidligere minkavler.

Slut efter 24 år

I kantinen ved siden af direktør og formand sidder Orla Højager Nielsen, teknisk chef. Til august stopper han som den sidste medarbejder efter mere end 24 års ansættelse. Ligesom sin direktør ser han lyst på fremtiden og har allerede fået flere jobtilbud. Men det bliver alligevel underligt at skulle prøve noget helt nyt.

"Der er mange minder og mange sjove stunder, som jeg tager med herfra. Men der er jo mange andre gode arbejdspladser, så det skal nok gå", siger Orla Højager Nielsen med lidt tristhed i stemmen.

Teknisk chef Orla Højager Nielsen er sidste medarbejder tilbage ud over direktøren.

Hvad Thomas Sørensen kaster sig over, når hans tid som direktør er ovre, ved han endnu ikke.

"Jeg har en fortid hos Arla, så måske kunne der være en stilling til mig der, men jeg har faktisk ikke tænkt så meget over det endnu. Det er svært at komme videre, før dette kapitel er afsluttet".

Birger Primdahl tør ikke gætte på, hvornår der kommer afklaring, eller hvor stor erstatningen bliver.

Han påpeger, at andelsselskabet altid har afskrevet investeringer relativt hårdt, så det ikke har belastet eller øget balancen, der efter 2019 lød på 80 mio. kr.

Af de 80 mio. kr. var der aktiver i form af bygninger for bogført 30 mio. kr. Samtidig var der en egenkapital på 21 mio. kr.. Om de godt 120 minkavlere, der var andelshavere i selskabet, kan dele så stort et beløb, er altså uvist.

Indtil videre forventer Tage Pedersen, formand for Kopenhagen Fur, at politikerne vil prioritere erstatninger og ekspropriation til de nedlukkede minkavlere først. Det betyder, at følgeindustrien, herunder altså minkfodercentralerne, formentlig må vente længere tid.

Faktaboks

Holstebro Minkfoder

  • Minkfodercentralen i Holstebro stod for omkring 15 pct. af den danske foderforsyning.
  • Omsætningen lød på 250-300 mio. kr. årligt.
  • Selskabets egenkapital lød efter 2019 på 21 mio. kr.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle