Fem år efter ekspropriering: Ingen ved, hvad gården skal koste

Udvalgt til weekend: Landmandsfamilie strides med kommunen om værdien af en ejendom, som blev eksproprieret i 2015. Da taksatorne kom ind i sagen, blev det hele meget værre.

Han er fortvivlet og fortørnet.

Eksproprieringen af bedriften Grevelundsminde ved Grenå har sat spor af frustration i familien Kildal, hvor Rasmus Kildal i flere år håbede at kunne overtage forældrenes ejendom.

I 2015 bliver gården dog eksproprieret af Norddjurs Kommune, fordi bedriften ligger så tæt på Grenå, at de tilhørende 60 hektar efter kommunens opfattelse skal overgå til at være byjord. I 2030 viser kommunalplanen tung industri, hvor der i dag er kostald og møddingsplads.

Familien Kildal går ind i processen med åbent sind. Da en omfartsvej til Grenå netop har skåret bedriftens areal over i to, er fremtidsmulighederne alligevel ret begrænsede.

Prisen til diskussion

Norddjurs Kommune vurderer, at bedriften med 60 hektar, stuehuse og stalde til malkekøer er 17 mio. kr. værd. Jordprisen svarer til det, der er givet ved en jordfordeling i anledning af omfartsvejen.

Familien kontakter en landbrugsmægler, som vurderer ejendommen væsentligt dyrere. Til grund herfor ligger bl.a., at en del af jorden allerede er udlagt til byzone, og derfor er mere værd end landbrugsjord i det åbne land. Samtidig har familien betalt mere jordskat på byjorden i en årrække.

Når to parter ikke kan blive enige, må takseringsmyndigheden tilkaldes.

"De kom så med et tredje bud, som hverken vi eller kommunen kunne se os i", siger Rasmus Kildal.

Venter på retten

Næste step blev en overtakseringsmyndighed, som besigtigede ejendommen med henblik på at lande en aftale mellem familien og kommunen. Men i stedet for at forholde sig til det centrale spørgsmål om prisen, valgte overtakseringsmyndigheden at gribe fat i grundlaget for eksproprieringen.

"De mener, at gården slet ikke skulle eksproprieres. De forholdt sig ikke til prisen, men kom med en afgørelse, som ingen af os havde regnet med", siger Rasmus Kildal.

Sagen skal nu indbringes for Landsretten. Havde det ikke været for coronanedlukningen af retsvæsnet, var sagen allerede i proces.

Familien Kildal har forsøgt at få både lokal- og landspolitikeres syn på sagen. Men ingen vil rejse politiske spørgsmål, så længe sagen ikke er afgjort i retten.

"Vi har fået opbakning, men dommerens ord skal falde først. Og så er det jo for sent for vores vedkommende", mener Rasmus Kildal.

Fem år med usikkerhed

Da han ikke kunne overtage forældrenes ejendom, har Rasmus Kildal foreløbig indgået en forpagtningsaftale med kommunen om stalde, stuehus og de 60 hektar.

Forældrene har fået udbetalt 80 pct. af ekspropriationssummen og købt et nærliggende fritidslandbrug. Og kommunen lægger fortsat byggeplaner.

"Men lige nu aner ingen, hvor det lander. Men vi ser frem til at få lukket efter års usikkerhed, hvor vi har været ’den lille mand’ mod systemet", siger Rasmus Kildal.

Faktaboks

Forpagter af kommunen:

  • Selv om bedriften Grevelundsminde skulle eksproprieres, vælger Rasmus Kildal at forpagte bedriften af Norddjurs Kommune. I 2016 er mælkeprisen nemlig historisk lav, og han er derfor varsom med at købe et andet kvægbrug.
  • Medvirkende til beslutningen om at forpagte ejendommen var også mange års avlsarbejde, som bevirkede, at han gerne ville have køerne med på en ny ejendom når og hvis muligt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle