Fem tal viser krisen i amerikansk kødproduktion

Den amerikanske slagteribranche er kastet ud i tumultariske tilstande som følge af corona-pandemien.

Amerikanske The Washington Post har begået en længere gennemgang af situationen. Her viser især fem tal, krisens omfang.

1: De syge medarbejdere:

Mindst 3.720 fabriksarbejdere er konstateret smittede med corona-virus' sygdom covid-19. Heraf er mindst 17 døde.

2: Spredningen:

De mange tilfælde er spredt til mindst 79 fabrikker og slagterier. En del af disse er lukkede som følge af smittespredningen, enten på krav fra de lokale og regionale myndigheder, eller af virksomhederne selv. Slagterierne ligger over hele USA, men er naturligt nok koncentreret især i de områder af landet, hvor der er stort dyrehold.

En del af de lukningerne skyldes også, at opskæringsfabrikker og pakkerier mangler varer og derfor ikke producerer, fordi det slagteri, de aftager kød fra, er lukket.

3:Slagtningerne er påvirket:

I ugen, der blev indledt med 13. april, blev der slagtet 24 procent færre kreaturer end samme uge året før. Antallet af slagtede grise faldt med 13 procent.

4: Det rammer landmænd:

En ekspert  anslår, at efterslæbet på slagtesvin når op i 687.000 svin per uge. Eller omkring 100.000 grise dagligt, der lige nu ikke kan slagtes. Washington Post går ikke ind i spørgsmålet om, hvor mange grise, kreaturer og kyllinger, der lige nu bliver slået ned i stedet for at blive slagtet, men beskæftiger sig i stedet med, at lovgivningen ikke foreskriver mange krav til, hvordan det i givet fald skal foregå.

5: Vertikal integration vs. de selvstændige:

I kyllingeproduktion er stort set alle landmænd vertikalt integrerede, mens det gælder for 40 procent af svineproducenterne, anslår mediet. Det betyder, at landmændene er på kontrakt og kun sjældent ejer dyrene. En ekspert vurderer, at krisen især vil ramme økonomisk hårdt hos de selvstændige ranchere, der har kreaturer.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle