Fjerkræproducent scorer kassen på dyrevelfærd 10 år i træk

Fugleinfluenza skar to tredjedele af overskuddet, men Gråsten Fjerkræ, der udelukkende satser på dyrevelfærd, kom ud alligevel af 2016 med et overskud på en halv mio. kr.

Mere plads, åben himmel og økologi kan være en rigtig god forretning for nogen.

Det er det i hvert fald blevet hos fjerkræproducenten Gråsten Fjerkræ, der lander et overskud på 496.000 kr. i 2016.

Dermed føjes 2016 til en perlerække af kulsorte bundlinjer, der år efter år har budt på vækst i både top- og bundlinje, dog kun afbrudt af en enkelt afstikker i 2015, hvor exceptionelt store nedskrivninger trak resultatet ned omkring nulpunktet.

»Vi har en meget stram styring og har haft vækst 10 år i træk, og det er vi meget tilfredse med. Det var dog en smule sværere i 2016, men vi er behersket tilfredse med året,« lyder det fra Gunder Jensen, bestyrelsesformand i Gråsten Fjerkræ.

Gik glip af en million

Og grunden, til at bestyrelsesformanden ”kun” er behersket tilfreds, er til at tage at føle på.

Da fugleinfluenzaen ramte landet, iværksatte virksomheden nemlig en plan B, der førte til, at samtlige ænder og gæs blev slagtet på stedet og kørt på frostlagre. Og det ramte selskabet direkte på pengepungen.

»Uden fugleinfluenzaen havde vi haft en million mere i kassen. Det var første gang, at vi op mod jul kun stod med frosne ænder og gæs, og det var langtfra alle kunder, der tog godt imod den nyhed. Sagt på godt jysk, så var lunten hos kunderne meget, meget kort i de første par dage,« siger Gunder Jensen, der dog i dag er helt og aldeles tilfreds med beslutningen om at slagte alle virksomhedens ænder og gæs.

»Bliver du ramt af fugleinfluenza, er det intet mindre end en katastrofe, så vi valgte at gå med livrem og seler. Vi stod benhårdt fast på beslutningen om at slagte det hele, og vi veg ikke fra den et eneste sekund. Det var et godt valg,« siger han.

Frosne kontanter

Selvom fugleinfluenzaen gav en bule i årets indtjening, så er pengene dog ikke forsvundet ud af den blå luft.

Gråsten Fjerkræ har nemlig nu et større lager af bl.a. ænder liggende på frostlagre. Samtlige fjerkræ er faktisk for nylig blevet solgt og venter nu på at blive afskibet til restaurations- og hotelbranchen op til Mortens Aften.

»Som vores revisor siger, så ligger de som kolde kontanter på lageret,« siger Gunder Jensen.

Selskabet er også begunstiget af, at eksporten ikke skibes afsted til Asien, hvor lande som Sydkorea og Kina lukker ned for importen, hvis der findes udbrud af fugleinfluenza i produktionslandet. Selskabets kunder tæller nemlig foruden Danmark bl.a. Sverige, Færøerne, Island og Tyskland.

10 gange mere plads

Den sønderjyske virksomhed - der primært har opdræt i Tyskland - slår sig især op på dyrevelfærd.

Alle svømmefugle, såsom ænder og gæs, er frilandsdyr. Halvdelen af virksomhedens kyllinger betegnes som økologiske/frilands, mens den anden halvdelen godt og vel har 10 gange så meget plads at bolte sig på sammenlignet med en konventionel kylling.

»Dyrevelfærd var det bærende element for 10 år siden, da vi startede, og det er det stadig for os. Det er jo levende væsener og ikke bare søm og skruer. Og kyllingerne har det godt - man kan vel se det lidt som en frilandskylling, der bare ikke får sol på ryggen,« siger Gunder Jensen.

En af selskabets mærkesager er, at slagtningerne skal foregå på gårdene, så transport fra produktionsanlæg til slagteriet skal skæres fra. Lige nu har Gråsten Fjerkræ syv gårde med tilhørende slagteri, og det er planen, at det i 2020 skal være samtlige af virksomhedens godt 23 gårde, der har slagterianlæg installeret.

Foruden slagterianlæg har Gråsten Fjerkræ også en række nye produktionshaller på 1.275-5.000 kvm. på tegnebrættet i Tyskland.

»I Tyskland rider man ikke lige den dag, man sadler. Det er en langvarig proces, og selvom der stadig er en stor velvilje hos myndighederne, så kræver det stadig en masse arbejde, før vi kan sætte det første spadestik. Men vi håber, at det hele falder på plads i år,« siger Gunder Jensen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle