Flere kandidater med relationer til landbruget er ikke kommet ind - andre får comeback

Flere profiler med relationer til landbruget er ikke kommet i Folketinget. Enhedslistens ordfører, der tidligere onsdag oplyste, at han ikke var genvalgt, bliver formentlig alligevel valgt.

Det lykkes ikke for den tidligere Frej-direktør, Iben Krog, at blive valgt til Folketinget. Det står klart efter, at stemmerne i Sjællands Storkreds er talt op.

Venstre fik kun tre mandater i kredsen, og de gik til partiets miljøordfører Jacob Jensen, der selv er fritidslandmand, Morten Dahlin og Louise Schack Elholm.

Iben Krog har gjort sig særligt bemærket i den landbrugspolitiske debat. Sammen med en anden ung venstre-kandidat, Chris Preus, startede de blandt andet en debat i sommer om sagsbehandlingen af klima- og miljøprojekter.

Chris Preuss, er tidligere VU-formand, der til daglig arbejder i Landbrug & Fødevarer, blev heller ikke valgt i Sydjyllands Storkreds.

Farvel til tidligere minister

I Sydjyllands Storkreds blev det også farvel til Venstres Eva Kjer Hansen, som over to omgange har været fødevareminister. 

I Dansk Folkeparti må René Christensen, der i mange år har været formand for Miljøudvalget, og i den forbindelse flere gange har blandet sig i den landbrugspolitiske debat, stemt ud. Dansk Folkepartis ene mandat på Sjælland går til Pia Kjærsgaard.

Jordbrugsøkonomen, og tidligere formand Liberal Alliances Ungdom, Carl Andersen, der for nylig var ude med et ønske om at få fjernet arveafgiften, fik heller ikke stemmer nok til at komme ind i Sydjyllands Storkreds. 

Kommer ind alligevel

Tidligere på onsdagen meldte Enhedslistens Søren Egge Rasmussen ud, at han ikke er genvalgt, men pudsigt nok, så lader det til, at han alligevel kommer ind på et tillægsmandat.

På Twitter, hvor han tidligere på dagen langede ud efter De Radikale, for at have fremtvunget valget i "utide", der meddeler han, at på grund af en fejloptælling i Nordjylland, så rykker Enhedslistens mandat tilsyneladende til Sydjylland i stedet.

- Kære alle der kommenterer. Grundet fejltællingen i Nordjylland ser det nu ud til, at vi måske alligevel får et mandat i Sydjylland. Nu afventer jeg fintællingen for det endelige resultat, skrev Søren Egge Rasmussen på Twitter onsdag eftermiddag.

Prehn inde

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) nåede lige akkurat med som det sidste af syv mandater i Nordjylland. Ligeledes i Nordjylland kommer Lise Bech ind for Danmarksdemokraterne. Hun er tidligere landbrugsordfører for Dansk Folkeparti. Hun fik 521 stemmer. Lige knap 46.700 stemmer færre end Inger Støjberg, der også stillede op i Nordjylland.

Konservatives landbrugsordfører Per Larsen blev genvalgt i Nordjylland. På Bornholm var der sikkert genvalg til miljøminister Lea Wermelin (S). Også i Nordjylland var der genvalg til Mogens Jensen (S), der ellers blev udpeget som den ansvarlige minister for minkskandalen, og blev tvunget til at gå af som fødevareminister.

Der var også genvalg til Venstres Erling Bonnesen, der på Fyn ligefrem blev topscorer hos Venstre med et godt stykke over 6.000 stemmer.

Der var også genvalg til Anders Kronborg, som har været Socialdemokratisk landbrugsordfører, men han meddeler til LandbrugsAvisen, at han i den kommende valgperiode gerne vil prøve kræfter med et andet ordførerskab.

Venstres chef-forhandler under landbrugsforhandlingerne sidste år, Troels Lund Poulsen, fik det tredje og sidste V-mandat i Østjylland.

Halmformand ude

I morges meddelte halmformand Erik Engholm Poulsen, der stiller op for Danmarksdemokraterne, at han næppe ville komme ind, da Danmarksdemokraterne kun havde fået et mandat i Østjylland. Det mandat gik til den tidligere DF'er Hans Kristian Skibby.

En anden danmarksdemokrat, ærø-landmand Bent Juul Sørensen, der stillede op på Fyn, kom heller ikke i Folketinget.

Henrik Frandsen, tidligere borgmester i Tønder, viceformand i L&F og ind til for få år siden landmand gennem 35 år, kom sikkert ind for Moderaterne i Sydjylland, hvor han fik cirka 6.000 stemmer. 

Comebacks

I Vestjyllands Storkreds springer det i øjnene, at den tidligere L&F-direktør Søren Gade har fået 17.000 stemmer og stormer i Folketinget for Venstre, men derudover er der comeback til en tidligere landbrugsordfører. Det drejer sig om Carsten Bach fra Liberal Alliance, der i 2015 til 2019 var i Folketinget. Nu er han tilbage. Han fik 2.100 stemmer.

Et andet comeback finder man i Nordjylland, hvor De Radikales Christian Friis Bach, der er fritidslandmand, og tidligere udviklingsminister, er blevet valgt.

Jeppe Søe, som man i flere år har kunne støde ind i, hvis man gæster årsmødet hos Bæredygtigt Landbrug, kommer også i Folketinget for Moderaterne i Vestjyllands storkreds.

Klokken 17.00 onsdag manglede de personlige stemmer stadig at blive talt op i København, hvor blandt andre Ida Auken (S) og SF's landbrugsordfører, Carl Valentin, stiller op.

Emneord

Folketingsvalg 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle