Flere penge til at opspore jordforureninger, der er til fare for vandmiljøet

Regeringen og Danske Regioner er blevet enige om bruge 65 mio. kr. ekstra på de jordforureninger, som truer søer, vandløb og kystvande.

Der kan nu sættes gang i undersøgelserne af, hvilke jordforureninger som kan skade søer, vandløb og kystvande efter regeringen og Danske Regioner har afsat 65 mio. kr. ekstra til undersøgelserne.

Regionerne og Miljø- og Fødevareministeriet forventer, at undersøgelserne vil identificere 50-100 jordforureninger, som er til fare for vandmiljøet. Det skriver Miljø og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

"Mange af vores jordforureninger hører til fortidens synder. De stammer fra en tid, hvor miljøreglerne var helt anderledes, end de er i dag, hvor det er forureneren, der betaler. Derfor har regionerne en stor opgave med både at kortlægge og oprense forureninger i forhold til risiko for vores sundhed, miljø og grundvand. Derfor er jeg glad for, at vi nu afsætter ekstra penge til at blive klogere på netop de forureninger, der truer vores vandmiljø. Det er en afgørende forudsætning for at få ryddet op", siger miljøminister Lea Wermelin. 

Behov for mere viden

Der er i dag kun kendskab til de største forureningstrusler for vandmiljøet, så der er behov for undersøgelser i og omkring vandmiljøet for at få det fulde overblik.

Det sker på baggrund af en screening som regionerne har gennemført, som har resulteret i en liste på 1.228 potentielle forureningstrusler for vandmiljøet. Undersøgelserne gennemføres i 2021 og 2022.

"Vi har desværre mange tusinde jordforureninger spredt ud i hele Danmark. Det er vigtigt, at vi med denne aftale får et overblik over de reelle forureningstrusler fra jordforureningerne i vores vandmiljø. Det giver os grundlag for at kunne prioritere den fremadrettede indsats, så vi får mest miljø for pengene", siger miljøminister Lea Wermelin.

Den styrkede indsats mod jordforureninger som truer overfladevand er et led i regeringens arbejde med at implementere og efterleve EU´s vandrammedirektiv, og indsatsen er et element i de kommende vandområdeplaner, som bliver sendt i offentlig høring i 2021.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle