Franks mink er testet positiv for corona for anden gang: "Det er game over"

Frank Andersens mink var egentlig fritestet, efter hans minkfarm blev ramt af corona i august. Nu har farmen været smittet for anden gang - og dyrene er blevet aflivet.

Anden gang var det også den nedsatte ædelyst, der vakte Frank Andersens mistænksomhed. 

De 15.500 mink på hans farm ved Hjørring så egentlig ud til at have det godt, men nogle enkelte rundt omkring i hallerne var begyndt at æde mindre.

"Det var lidt samme billede som sidst, så jeg havde jo på fornemmelsen, at der var noget galt igen", siger den 48-årige avler.

Få dage efter viste en svaberprøve fra en mink sig positiv for coronasmitte, og sidste fredag ankom Fødevarestyrelsen så og testede farmen. Ud af 36 prøver viste de 26 sig at være positive. Dermed var Frank Andersens mink blevet smittet med corona - for anden gang.

Håb for fremtidig avl er væk

Frank Andersens mink fik corona første gang i august. Han ejer den fjerde minkfarm i Nordjylland, som blev testet positiv for corona - og han var dermed også den første avler, hvor minkene ikke blev slået ned.

I stedet gik sygdommen hurtigt gennem besætningen, og den 6. oktober blev Frank Andersens minkfarm fritestet for corona, og det offentlige tilsyn fjernet. Dermed tændtes et håb om, at hans avlsdyr, der nu havde antistoffer, kunne bevares. 

"Jeg havde sat næsen op efter, at jeg kunne beholde mine dyr, og at de kunne bruges til at føre avlen videre både hos mig og nogle kolleager. Men det er fuldstændig håbløst nu, dét slukkede det sidste håb for mig om at kunne fortstætte. Det er game over", siger Frank Andersen, der selv er testet negativ for smitte i denne omgang.

Både fordi dyrene tydeligvis ikke var immune for virussen - men også fordi dyrene nu er slået ned. Efter pressemødet 4. november, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) bekendtgjorde, at alle danske minkfarme skal aflives, var løbet kørt.

"Vi var også kommet i en smittezone, så da der blev trykket på knappen fra regeringen, var det allerede besluttet, at mine dyr skulle ryge", siger Frank Andersen, der i weekenden fik aflivet alle 15.500 dyr.

Senest har også Fødevareministeren understreget, at ideen om at bevare en række avlsmink er begravet.

Ikke den store overraskelse

For Frank Andersen er det ikke den store overraskelse, at smitten fandt ind på farmen igen.

"Når man har set, hvor modtagelig mink er for smitte, så ville det faktisk være mærkeligt, hvis minkene ikke også kunne smittes igen - nu når et menneske kan", siger han.

Prøverne ligger fortsat hos Statens Serum Institut, der skal undersøge, om det er samme eller en ny variant af virsussen, som har ramt minkene.

Nu gælder rengøring af farmen, som kan holde Frank Andersen og hans medarbejder beskæftiget en rum tid endnu. Derefter ved han endnu ikke, hvad fremtiden byder på, ligesom bank og gæld heller ikke er noget, der er overblik over.

"Det kommer an på kompensationen, og hvad de skind, som jeg har liggende ved Kopenhagen Fur, bliver afregnet til", siger han.

De politiske partier og branchen forhandler fortsat om en kompensationsaftale til avlerne.

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle