Frustreret slagteri-direktør: Genåbning trækker for meget ud

Det har for lange udsigter at få gæsterne tilbage i restauranter og kantiner, mener slagteridirektør, der selv er for lille til at levere til de store butikskæder.

Den store genåbningsplan, som Folketinget mandag aften kunne præsentere i et større forlig, gav ikke meget ro i maven hos det sjællandske slagteri Mogens Nielsen Kreaturslagteri.

Virksomheden, der er landets mindste af de fire tilbageværende kreaturslagterier, har en stor andel af sit salg til restauration og foodservice - og med den nye genåbningsplan vil det trække ud med at få salget tilbage på ret kurs, mener ejer Carsten Nielsen.

"Jeg kunne godt tænke mig, at de snart fik åbnet op. Jeg synes, det er trist, at der ikke åbnes mere, når nu der er så få smittede", siger han og tilføjer:

"Jeg er hårdt ramt, for vi har aldrig haft så dårligt et salg som nu. De billige stykker kører godt nok, men så længe restaurations- og kantinesegmentet ikke kører, så er vi hårdt ramt i forhold til de andre", bemærker Carsten Nielsen om de danske konkurrenter.

"Jeg er for lille til at levere til Lidl og Rema, som de andre gør, og samtidig bliver Danmark bombarderet med kød fra hele verden til ingen penge", mener han.

At restauranterne kan åbne for udeservering fra april, giver han ikke meget for.

"Jeg har talt med kunder, og de tør ikke helt tro på, at det vil give noget, at de kan have udeservering. Hvem tør købe ind ud fra en vejrudsigt i april. Man risikerer at brænde inde med det hele. Så der kommer ikke til at ske det vilde salgsmæssigt, før vi kan begynde at få restauranterne åbnet igen fra 6. maj".

2020 blev et hårdt år

Med slagtning af 300-350 kreaturer per uge er Mogens Nielsen Kreaturslagteri i Herlufmagle landets mindste i branchen.

Normalt går mellem 20 og 25 procent af salget til fødevareservice og restauranter - og det har kostet hårdt under coronapandemien.

"Vi kommer ud med et minus efter 2020. Jeg ved ikke, hvor stort det bliver endnu; det handler både om corona og om nogle interne ting i Sverige. Sidste forår måtte vi lægge en del på frost af de fem dyre udskæringer, men vi fik det heldigvis solgt hen over sommeren, før de lukkede ned igen for aftenåbent på restauranterne i september", konstaterer han.

Salget til det mere åbne Sverige har gennem hele coronapandemien været et vigtigt holdepunkt.

"Jeg synes, det er skævvredet, at man prioriterer børnenes skole, når det er erhvervslivet, der skal betale gildet", siger han og frygter, at højere smittetal fra de genåbnede aktiviteter kan udskyde genåbning af restauranterne yderligere.

"Samtidig kan det undre, at folk må rende på kryds og tværs i Bilka, der også må sælge bøger, mens den lille boghandler lige over for i centret skal være lukket".

Priserne på slagtekvæg skal op

Trods de mange ubekendte er Carsten Nielsen helt sikker på een ting:

"Jeg er helt sikker på, at det må hjælpe på priserne, når der åbnes. Det er der også brug for hos landmændene, for det har været bombet helt tilbage", siger han om prisniveauerne, men understreger, at Mogens Nielsen Kreaturslagteri har holdt sit normale niveau i forhold til konkurrenterne.

"Det har hjulpet lidt. Vi har sat priserne op med først 60, så 30 øre. Og nu kom der også en stigning på huderne igen sidste uge", melder han.

Hvor meget har du liggende på lager af de dyre udskæringer?

"Jeg har til et godt stykke tid. Fordi vi fik solgt ud sidste år, har vi ikke nogen paller, der udløber i år. Men den skal have fuld gas, når man får chancen for at sælge noget igen", siger han.

Kan underskuddet og hele coronapandemien true din virksomheds overlevelse?

"Nej, det kan det ikke".
 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle