Fugleinfluenza i vandrefalk og østjysk hønsebesætning er to forskellige

Det er to forskellige fugleinfluenza-virusser, der er fundet i en dansk hønsebesætning og i en vandrefalk.

Fødevarestyrelsen skal i disse dage i gang med at slå en østjysk hønsebesætning med 25.000 indegående dyr ned.

Besætningen fra Randers blev tidligere på ugen konstateret smittet med den alvorlige fugleinfluenza H5N8, som også er fundet i flere andre europæiske lande.

De seneste uger er der blevet fundet samme type virus i både vilde fugle og tambesætninger i Tyskland, Nederlandene, Frakring, Holland, England, Belgien, Rusland og Kasakhstan.

Virussen er dog ikke at forveksle med en anden fugleinfluenzatype, kaldet H5N5, der også hærger flere steder lige nu. 

Blandt andet blev en Vandrefalk på Lolland fundet med typen H5N5. Denne virus-type er også fundet i Tyskland.

Det forklarer chef for Fødevarestyrelsens VeterinærØst, Birgit Hendriksen til landbrugsavisen.dk.

"Der er tale om to forskellige typer fugleinfluenza i henholdsvis vandrefalken fra Sakskøbing og de øvrige fund", forklarer hun.

Høns og kalkuner rammes hårdest

For øjeblikket kendes der langt over 100 forskellige typer af den influenza, der kan findes i fugle, oplyser fødevarestyrelsen. Derfor er der altså heller ikke tale om mutationer af fugleinfluenzaen, når navnet ændres, men forskellige typer.

Begge typer, henholdsvis H5N5 og H5N8, bliver dog katekoriseret som "alvorlig" af Fødevarestyrelsen.

"Alle fuglearter kan rammes af fugleinfluenza, men der er st​​​ore variationer i de forskellige fuglearters følsomhed med hensyn til at udvikle egentlige symptomer på sygdommen. Kalkuner og høns er de mest følsomme, mens vandfugle generelt er langt mere modstandsdygtige", siger Birgit Hendriksen.

Eksport-stop

Det seneste udbrud af fugleinfluenza H5N8 i den østjyske hønsebesætning har betydet et dansk stop for eksport af fjerkræ og æg til lande uden for EU i mindst tre måneder.

Derudover etableres der også en 3 og en 10 km zone rundt om den smittede farm, hvor fjerkræbesætninger vil blive underlagt særlige restriktioner. 

Styrelsen har også besluttet, at alle ejere af fjerkræbesætninger fra i dag skal sikre deres dyr mod kontakt til vilde fugle med bl.a. overdækning eller indhegning.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle