Gamle tab bag bølge af store konkurser

Et par store konkurser og en svineeksport, der alligevel ikke skal til Kina, var temaerne i en uge, hvor britiske landmænd overhalede Danmark med et frisk klimabud

Det kan godt være, vi ikke helt har nået toppen af konkurserne endnu, men det er tæt på«, trøstede cheføkonom Klaus Kaiser, da han som en af ugens første gerninger kommenterede triste konkurstal. 178 landbrug drejede nøglen med skifterettens hjælp i 2018, 37 procent mere end året før. Og, nok vigtigere, blandt dem var nogle af de helt store, ikke mindst det meget spektakulære sammenbrud hos AC Farming.

Landbo Syds analytiker Jens Schjerning er i ugens avis på linje med Kaiser. Han har i sin tendens-artikel det lange blik på og forventer, at jordpriserne holder. Lidt overraskende kalder han det at eje jord ’en super god forretning’.

Men det nytter ikke for de uhyggeligt mange, der må gå den triste gang til Skifteretten. Onsdag brød det store himmerlandske kvægbrug Viderupgaard sammen med en gæld pænt over 100 mio. kr, 20.000 kr. for hver ko i stalden. På Fyn gik godset Fjellebro samme vej. Det er ikke tørken, men langvarig usund økonomi, der væltede læsset. Selv efter de gode priser i 2017 havde Viderupgaard negativ egenkapital i sit sidste regnskab, og banken havde reelt forlængst givet op.

Vi har brug for meget mere fokus på en sund økonomi, advarede den tidligere landboforenings- og økonomiformand Niels Rasmussen, der selv personligt har oplevet modgangen. Kapitalgrundlaget er for tyndt ude på bedrifterne, opsummerede han og bad om, at den evige miljøkrig med omverdenen bliver nedtonet. »I forhold til landbrugets indtjening betyder det faktisk ikke noget, om 20 eller 300 vandløb kommer ud af vandplanerne«, provokerede han sine gamle fæller i organisationen.

Slow boat to China

’Højst overraskende information’, skrev den nordjyske landmand Niels Christian Borup i en kommentar til, at den danske eksport af svinekød til Kina faktisk faldt i 2018. Danish Crown har for få måneder siden annonceret et storstilet samarbejde med giganten Alibaba, bygget fabrik i Shanghai og har endda indikeret, at det ikke er den eneste. Tirsdag kunne underdirektør Søren Tinggaard fra slagteriet fortælle, at man bevidst har fravalgt det kinesiske marked, da priserne er bedre andre steder. Sikkert klogt, men ikke helt på linje med tidligere udmeldinger til de pressede svineproducenter.

Grøn melding fra UK

Ugen bragte for en gang skyld en nyhed fra den anden side af Nordsøen, der ikke handlede om Brexit. De britiske landmænds formand Minette Batters meldte ud, at britisk landbrug vil være klimaneutralt i 2040. en udfordring til den danske ambition om at være førende på den grønne bane.

Tirsdag-onsdag Plantekongres i Herning

Onsdag-torsdag Udstillingen Nutrifair i Fredericia

Fredag fejrer China Culture Centre Grisens År i den kinesiske kalender med en fest på Axelborg - med svinekød på menuen. Showet skal optages og sendes i kinesisk TV, når Grisens År starter 5. februar. Så er det blot at håbe, at priserne vender, så kineserne rent faktisk kan få noget dansk svinekød.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle