Godsejerpar er med til at bygge Danmarks første cannabis-væksthus

Møllerup Gods finder sammen med international partner for om dansk produktion af medicinsk cannabis

Om et år - i sommeren 2018 - står 5000 m2 klar til at producere medicinsk cannabis. På dansk grund.

Sådan er den konkrete plan hos Møllerup Gods, der sammen med en dansk partner nu har fundet sammen med den internationale cannabisproducent Canopy Growth om et nyt selskab, Spectrum Denmark.

Anne Sophie og Stig Gamborg, der ejer Møllerup Gods, ejer 50 procent af selskabet Danish Cannabis. Den anden ejer er direktør Lars Thomassen, der har en fortid i den globale reklamebranche og er en gammel ven af familien. Danish Cannabis ventes at eje 50 procent af Spectrum Denmark - og i sidste ende ejer godsejerparret dermed 25 procent af den kommende produktion.

Danmark vil - hvis tilladelserne kommer på plads - blive Europas første producent af medicinsk cannabis i dette format.

"Hvis vi er heldige og får en hurtig tilladelse kan Danmark få et forspring på et til to år – og det vil være en fantastisk, hvis det kan lade sig gøre", siger direktør Lars Thomassen til Landbrugsavisen.dk.

Han forklarer, at hollænderne i 15 år har produceret medicinsk cannabis fra tørrede cannabisblomster. Spectrum Denmark vil producere olier og kapsler, der har mere præcise doseringer. Selskabet håber derned at producere midler, som vil være egnede til opnå medicisk evidens for midlets virkning.

Tyskland er også på vej med produktion af medicinsk cannabis, men vil først producere fra 2019, forklarer Lars Thomassen.

I Danmark har regeringen udtalt, at man vil tillade produktionen af medicinsk cannabis.

"Selve lovforslaget kommer til førstebehandling i oktober, og derefter skal lægemiddelstyrelsen tildele licenser til dem, der vil producere. Så går vi ud fra, at det kommer på plads i løbet af nogle måneder", siger Lars Thomassen.

Fabrikken - der vil koste omtrent 10 mio. dollar eller 63 mio. kr. at bygge - skal placeres et sted i Midtjylland, er planen. Det kræver store arealer og meget strøm. Hver eneste plante forbruger 1 kw. Når ulovlige hashproducenter er blevet opdaget, er det ofte takket være en gigantisk elregning.

"Det er voldsomt kompliceret. I canada fylder vejledningen 900 sider", forklarer Lars Thomassen.

"Det er anderledes end at producere julestjerner."

Der vil være to lag af sikkerhed udadtil, men derudover er der også intern sikkerhed. Det er ikke selv planterne, men det forarbejdede cannabis, der er store summer værd. Hver gang stoffet flytter rum, vejes det. Ikke ét gram må mangle. Medarbejderne - som firmaet forventer at få 50 til 100 af - må eksempelvis heller ikke tage en kaffekop med ind i "bankboksen", hvor stoffet opbevares.

"Sikkerheden er ekstrem, men det har de styr på i Canada. Det bliver nok efter de samme regler i Danmark eller strengere, men så må vi indrette os efter det," siger direktøren.

"Det er ligesom en bank eller en diamantmine," siger han og oplyser, at en boks vil rumme værdier på 100 til 150 mio. kr.

Møllerup Gods producerer allerede hampprodukter. På få år er produktionen eksploderet til hundredvis af hektarer. Disse planter indeholder ikke det euforiserende stof THC. De indeholder dog CBD, der ikke er euforiserende, men har en smertestillende og beroligende effekt. I Danmark kan man få CBD-olier på recept. I andre lande, som Polen, sælges det i løssalg.

Danish Cannabis går efter allerede fra foråret næste år at producere CBD-olier til både det danske og andre markeder. Det skal udvindes af godsets planter.

Indtil Spectrum Denmarks fabrik er klar, vil det danske marked blive forsynet fra Canopy Growth i Canada. Udfordringen er dog, at det canadiske marked selv er i stand til aftage hele produktionen - og det er derfor, at der er rum for en stor dansk, produktion af medicinsk cannabis, siger Lars Thomassen.

Opdateret 21. september kl. 13.58: Interview med Lars Thomassen tilføjet.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle