Hanegals stiftere satser 25 millioner på planteproteiner

Folkene bag Hanegal stifter ”Organic Plant Protein A/S” og etablerer ny fabrik.

Fie Graugaard og UIrich kern-Hansen der for 25 år siden stiftede Hanegal, stifter nu et nyt firma, der skal producere og udvikle nye, økologiske planteproteiner. 

Hanegal har udviklet en række økologiske færdigretter uden kød og en økologisk plantebaseret postej. Og det er altså den vej som stifterne vil undersøge nærmere med den nye satsning. 

Der skal blandt andet udvikles nye typer af teksturerede planteproteiner, planteproteiner med behagelig og/eller kødlignende konsistens, og undersøges alternative proteinrige afgrøder.

”Noget af det, som jeg synes er superinteressant, er alle de muligheder som slet ikke er afprøvet endnu”, siger Organic Plant Proteins medejer, Ulrich Kern-Hansen. 

”Fabrikken er et selvstændigt projekt sideløbende med Hanegal. Vi forventer at få udviklet nye typer af teksturerede proteiner, som vil give Hanegal en markedsfordel, men fabrikken bliver så stor at den primære forretning er eksport”, siger han videre. 

Ulrich Kern-Hansen forventer fabrikken i drift om 9 måneder. Han medgiver at det er endog meget hurtigt, men tror på at det kan lykkes med et godt og erfarent hold. 

”Vi har sat et godt og dygtigt hold. Vores direktør, Per Lang Sørensen, har stor erfaring med at etablere produktioner fra bunden. Og vores udviklingschef, som vi endnu ikke kan offentliggøre navnet på, har også stor erfaring, og har tidligere samarbejdet med Per Lang Sørensen. Desuden har Hedensted Kommune lovet os hurtig behandling”, siger Ulrich Kern-Hansen. 

Fabrikken kommer til at ligge ud til motorvejen i Hedensted kommune, men en endelig placering er endnu ikke fastlagt. Investeringen i fabrikken er budgetteret til 25 millioner kroner.  

Økologi i højsædet 

Også på den nye fabrik vil Hanegals økologiske filosofi ufravigeligt skinne igennem. 

”Det er af afgørende betydning, at økologien tager ”førertrøjen på plantevejen”. I øjeblikket anes en risiko for, at det nødvendige nye fokus på plantebaseret kost bliver på bekostning af de vigtige principper i den økologiske driftsform, som bl.a. sikrer mod at grundvandet bliver forurenet med pesticider. Det bør ikke ske.”, udtaler selskabets anden medejer, og chefideolog i Hanegal, Fie Graugaard i en pressemeddelelse. 

”De proteinrige bælgplanter er desuden særligt egnede til økologisk produktion, da de ved hjælp af mikroorganismer i jorden kan udnytte luftens indhold af kvælstof. Der er derfor ikke behov for kunstig kvælstofgødning.  Mange danske økologiske landmænd ser store perspektiver i at gå aktivt ind i arbejdet med dyrkningsforsøg og produktion af forskellige sorter af proteinafgrøder.”, afslutter Fie Graugaard. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle