Hestebønner på Rosenfeldt Gods var ingen succes

Der er for tørt i Vordingborg til, at hestebønnerne kunne lykkes med succes på Rosenfeldt Gods. Næste år finder de formentlig en anden afgrøde til at fylde hullet.

På Rosenfeldt Gods i Vordingborg har de forsøgt sig med nogle andre afgrøder, end de plejer, så i år har de haft hestebønner. Det gør de dog nok ikke igen, lyder det fra underforvalter Jonas Lundby.

"Vi prøvede det af for at få noget andet ind, men det er ikke umiddelbart noget, vi tager ind igen. Det er ikke en afgrøde, der passer ind på vores egn, for her er simpelthen for tørt", siger han.

Udover tørken i afgrøden, har de også haft svært ved at styre ukrudtet i hestebønnerne, som de har haft et besvær med at bekæmpe. De er kommet ud med et udbytte på 3,5 ton pr. hektar, hvilket ikke er prangende, siger Jonas Lundby.

"De er lige kommet på lager, så vi ved endnu ikke, om det kan spire, men det satser vi da på", siger han.

Lagerregistreringen har de til gengæld haft helt styr på i år, fortæller Jonas Lundby. Sidste år begyndte de at bruge appen GrainIt, som har hjulpet dem med at give et simpelt overblik.

"Det vil jeg meget gerne slå et slag for, fordi det bare er rart at arbejde med. Før havde vi manuel registrering og intet lagerstyringsprogram, så det har virkelig hjulpet vores mand på siloen", siger underforvalteren.

Resten er gået godt

Rosenfeldt Gods driver 2200 hektar landbrugsjord, hvor der på markplanen i år blandt andet har været fire forskellige græssorter, raps, vårhvede, vinterhvede, vårbyg og hestebønner. I forhold til godsets tørre lokation i landet, har de fået tilpas med vand.

"Hveden har været meget fornuftig i år. Vi var heldige med vand i hveden, hvor vi i foråret fik regn på det helt rigtige tidspunkt - hvis ikke vi havde fået det, havde det ikke været ret godt", siger Jonas Lundby.

Sidst i høsten har de tærsket 160 hektar vårhvede, hvor de er kommet ud med et fint udbytte, der ligger lidt over middel. Selve høstarbejdet blev dog en lidt våd fornøjelse, fordi der faldt en del regn, så de måtte høste mellem bygerne.

"Det er altid svingende med vårhveden, fordi der går bygflue-larver i den, og det kan spolere noget af afgrøden. Men det har vi ikke haft problemer med i år, der er det bare gået som planglagt", siger Jonas Lundby.

Vandprocenten ligger til den høje side på 20 procent, fordi de høstede i vådt vejr. Men det skal blot ind på godsets tørreri, inden det skal sælges som brødhvede.

Med det indsendte billede deltager Jonas Lundby i 'Skyd Høsten bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle