"Hvorfor skal vi udsætte vores dyr for en fare? Vi snakker jo dyrevelfærd."

Økologisk fjerkræproducent håber, at EU lader ham holde dyrene indenfor, mens der er risiko for alvorlig fugleinfluenza.

OBS: Siden publiceringen af denne artikel har NaturErhvervstyrelsen meldt, at også økologer skal holde deres fjerkræ indenfor.

Lidt syd for Møgeltønder, få kilometer fra den dansk-tyske grænse, har Hans Johnsen sin gård, Sødam.

Her producerer han økologisk fjerkræ, så fundet af fugleinfluenza i en besætning blot 30 km fra  grænsen huer ham ikke.

Som det er nu, har hans fjerkræ adgang til udeliv. Men han håber, at myndighederne giver ham lov til at holde dyrene ude, uden han mister ø-mærket.

"Hvorfor skal vi udsætte vores dyr for en fare? Vi snakker jo dyrevelfærd," pointerer Hans Johnsen.

NaturErhvervstyrelsen venter på, at EU-Kommissionen oplyser, om økologer må få lov til at holde deres fjerkræ inde, mens smitten truer. Flere steder på Sjælland og i Nordtyskland er vildfugle fundet døde af højpatogen fugleinfluenza H5N8, og de danske myndigheder anbefaler generelt, at fjerkræ holdes inde disse dage.

Hans Johnsen tager andre forholdsregler.

"Vi tager ikke imod besøgende. Der kommer ikke andre personer ind til gården," beretter Hans Johnsen, der oftere nu går over til dyrene for tjekke sundhedstilstanden.

Til alt held ser dyrene ud til at have det godt, men han ved, at risikoen for smitte er til stede. Det tager fire til fem dage, fra dyrene smittes, til symptomerne - hævede og blodige hoveder - sætter ind.

Kun leverancer til produktionen får lov til at komme ind.

"Men vi skal vide, hvad der kommer," fastslår Hans Johnsen.

Hans Johnsen ved, at truslen om smitte er til stede, når man producerer fjerkræ. Det er en betingelse, man ikke kommer udenom.

"Det er noget, vi har i vores fauna. Det er noget, vi ved kan komme," siger Hans Johnsen.

"Hvis du har økologiske dyr, så ved du, at de skal være ude. Hvis du ikke kan holde til det pres, så skal du ikke have økologiske dyr," siger han.

Efteråret med trækfugle er højsæson for fugleinfluenza, og for to år siden blev en vildgås fundet død syd for den tyske grænse med højpatogen fugleinfluenza. Denne gang skete der ingen smitte til dansk fjerkræproduktion.

"Jeg håber da, at det er væk så hurtigt som muligt," siger Hans Johnsen.

Hans Johnsen er medstifter af slagteriet, der bærer samme navn som gården, Sødam. For et halvt år siden solgte han og medstifter Michael Orbesen majoriteten i slagteriet til Danpo.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle