Indkøbspriser i planteavlen svinger

Ole Schou, planteavlskonsulent, VKST, www.kornbasen.dk.

Helt overordnet set er gennemsnitspriserne i handlerne for planteværn ikke steget, og rigtig mange har handlet i samme prisniveau som sidste år. Men der er undtagelser. Dels er der avlere, der får oplyst, at deres rabat-procent falder lidt (et par pct.), fordi markedet er ændret. Ikke nogen specielt god forklaring. Dels er der enkelte midler, der er blevet væsentligt dyrere. F.eks. er ’Betanal-produkterne’ generelt steget op mod 20-30 pct., formentligt fordi de kinesiske råvarer, der bruges til Betanal-produktion, er blevet dyrere. Og det er de blevet, efter at nogle voldsomme ulykker på kinesiske fabrikker kostede mange ansatte livet. Den kinesiske regering har gennemført stramninger af sikkerheden og lukket fabrikker, og det slår nu igennem på prisen på at dyrke roer i Danmark!

Og så er der jo de avlere, der handler uden nogensinde at få oplyst den konkrete pris på produkterne. Det umuliggør en reel sammenligning med andre avlere og er kun til fordel for forhandleren. Med stor tillid til forhandleren accepterer avleren, at den samlede handel i forretningen tildeles en samlet bonus for både såsæd, gødning, planteværn osv., som slører hvad man egentligt har betalt for de enkelte varegrupper. Smart for forhandleren- og meget modigt af landmanden. Jeg må desværre sige, at de gange, det er lykkedes os at rive nogle konkrete priser ud af sådanne opstillinger, har forhandlerne ikke levet op til tilliden. Tillid er godt, men kontrol er meget bedre!

Gødning til 2019-sæsonen.

N-gødningen er allerede faldet. Det gør den jo som bekendt, når ’sommer-udsalget’ starter fra fabrikkerne i maj-juni. Men et prisfald i starten af april er ikke hverdags kost. Prisfaldet er ganske markant, da NS 27-4 i en god kvalitet nu kan købes til ca. 185 kr., BB, leveret. Den kostede ca. 210 kr. for en måned siden mange steder. Sagen er nok, at N-prognosen har efterladt en del gødning på lagrene, som branchen nødigt vil brænde inde med, når gødningen formentligt falder endnu mere, som den plejer i maj-juni. Sidste år kunne der købes samme type gødning til ca. 160 kr. pr. hkg i juni. Ingen ved, om branchen lægger priserne derned igen, det er en velbevaret hemmelighed. Så køb absolut KUN til det nødvendige forbrug, og lad dig ikke overtale til indkøb til 2019-sæsonen nu.

Import told

Desværre indløb der en kedelig nyhed for landmænd denne uge. Det er lykkedes de europæiske gødningsproducenter i organisationen ’Fertilizer Europe’ at overbevise EU-Kommisionen om, at der skal indføres en told på flydende N-gødninger fra Rusland, USA og Trinidad. Afgifter på helt op til 39 pct. Argumentet er at beskytte den europæiske gødningsindustri, der føler sig presset af russiske producenter, der, som det anføres, producerer med statsstøtte og billig naturgas. Det er vanskeligt at sige, hvor stor effekten af indgrebet bliver på den N-pris, der møder landmanden ude i praksis. Men alt andet lige er det noget, der trækker i den forkerte retning. Ikke alene skal vi i Europa konkurrere med de russiske og ukrainske hvede-avlere, når deres hvede, der er produceret under helt andre økonomiske forhold, møder vores hvede på verdens markedet. Men vi kan nu også se frem til, at vi ikke får del i de billigste gødninger østfra.

Fordampning af N.

Når disse linjer læses, er det stadig tørt i Danmark, hvor en klassisk påskeøsten er den dominerende vejrtype. Den tørre jordskorpe og den manglende nedbør i vejrudsigten giver stor risiko for fordampning af kvælstof, når der udbringes flydende N-gødning. For de flydende N-gødninger består af mindst 50 pct. Urea-N, som kan tabes ved fordampning, når det omdannes til ammonium. Hvis der ikke er vand nok i jordskorpen eller udsigt til regn, forlader en del af kvælstoffet marken som ammoniak. Men der er hjælp at hente. Ved tilsætning af en ’hæmmer’, som bremser omdannelsen, kan risikoen nedsættes betragteligt. Om den hedder NBPT, Flex N-server, Agrotain eller Limus er formentligt ikke afgørende. For man finder næppe mere oplagte forhold for en god effekt af NBPT (som er aktivstof i alle produkterne), end den tørre jord og vejrudsigt lige nu. Så vidt jeg kan se, er der næsten prislighed mellem produkterne, det koster ca. 6-13 kr pr. hkg N-gødning, og dosis sættes efter indhold af N i gødningen. Følg instruktionen, her skal vi ikke spare!

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle