Institutleder går stik imod minister: Undersøgelse om mink er ikke nok

Et lukket ekspertmøde i i Miljø- og Fødevareudvalget har næret vreden hos oppositionen, der nu kræver en egentlig undersøgelse om minkerhvervets fremtid i Danmark sat i gang.

Der skal hurtigst muligt igangsættes en egentlig, reel og dybdegående undersøgelse af risikoen for folkesundheden ved at genstarte det danske minkerhverv.

Sådan lyder det fra Venstres minkordfører Thomas Danielsen efter et lukket møde i Miljø- og Fødevareudvalget fredag.

Her redegjorde institutleder for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Birgit Nørrung, for, hvorfor det efter hendes opfattelse er vigtigt at have veterinærfaglige udfordringer med som en del af en egentlig risikovurdering. Det har regeringen hidtil afvist.

Chokmøde

Thomas Danielsen betegner ekspertmødet i fredags som en 'chokmøde' set i lyset af de oplysninger, som fødevareminister Rasmus Prehn indtil nu har leveret til udvalget.

"Rasmus Prehn har insisteret på, at det ikke kan svare sig at lave en risikovurdering med inddragelse af DK-Vet, men det er jo dem, der har fagkundskaberne. Birgit Nørrung gik direkte imod Rasmus Prehn og hans påstande på mødet", siger Thomas Danielsen.

Politikernes møde med veterinæreksperten fra Københavns Universitet kommer i kølvandet på et forløb, der tog sin begyndelse i foråret.

4. maj 2020 blev DK-Vet, der er et samarbejde mellem SSI og Københavns Universitet, bestilt til at undersøge mulighederne for hold af mink med minimal risiko for spredning af COVID-19.

Bestillingen omfattede bl.a. forslag til smittebeskyttelse på minkfarme, både i forhold til smitte fra mennesker til mink og fra mink til mennesker samt en vaccinationsstrategi for mink med belysning af, hvilken type vaccine der ville være relevant, forslag til overvågningsprogram mm.

Undersøgelsen aflyst

Men i slutningen af maj blev undersøgelsen pludselig aflyst. DK-Vet fik at vide, at man fra myndighedernes side alene ville have en vurdering af den humane risiko.

Dermed kom beslutningen om minkerhvervets fremtid i 2021 til at hvile på en risikovurdering fra SSI, der ikke tog højde for løsningsforslag, men alene konkluderede, at 'hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse'. Det førte til en forlængelse af forbuddet mod minkavl.

På en række samråd i Folketinget har fødevareminister Rasmus Prehn siden afvist, at DK-Vet skal ind over på nuværende tidspunkt.

Oppositionspolitikere fra Venstre og Dansk Folkeparti har til gengæld påpeget, at det er afgørende at få kvalificeret risikoen, og at det alene kan ske ved, at man også ser på de værktøjer, der i dag er til for at begrænse smitten.

”Hvorfor læner man sig ikke op at videnskaben, men bare henviser til SSI, der bare siger, at risikoen ved minkhold er af ukendt størrelse. Problemet er, at den slet ikke tager hensyn til, at man kan vaccinere mennesker og mink i dag", siger Thomas Danielsen.

Afgørende med veterinærfaglig vurdering

Birgit Nørrung bekræfter, at hun på mødet med politikerne delte sine pointer om, hvorfor den veterinærfaglige side af sagen er helt afgørende for at udarbejde en egentlig risikovurdering.

"Risikoen for, at mink smittes af mennesker og derefter smitter tilbage til mennesker afhænger både af den humane situation og af indretningen af en fremtidig minkproduktion – herunder populationen af mink, antal farme, regler, krav til smittebeskyttelse og evt  vaccinebrug ", siger hun.

"Hvis man mener, at man vil have en egentlig risikovurdering, der siger så meget som muligt, så bør man inddrage veterinær-siden. Og det skal man begynde på hurtigst muligt, hvis man vil have en reel vurdering af, om minkerhvervet skal kunne genoptages i 2023", siger hun.

Hun mener, at det vil danne det bedste grundlag for politikerne.

"Så kan det godt være, at det ender der, hvor man ikke synes, at risikoen er acceptabel. Men det vil være en politisk beslutning på et oplyst grundlag", siger hun.

Håber på en undersøgelse snarest muligt

Venstre og Dansk Folkeparti har indkaldt ministeren til et samråd fredag, hvor partierne vil kræve svar på de ting, der kom frem på mødet med Birgit Nørrung.

"Vi håber, ministeren kan overtale til at sætte det her arbejde med en undersøgelse, som han har sat på pause, i gang. Vi skal have afklaret, under hvilke omstændigheder, vi kan have minkavl igen. Jo før man kommer i gang med at lave det her arbejde, jo bedre bliver det og jo flere risici kan man kigge på", siger han.

Ifølge Thomas Danielsen handler det grundlæggende set om, hvorvidt regeringen reelt vil leve op til sine udsagn om, at den ikke har truffet beslutning om at lukke minkerhvervet permanent.

"Lige nu ser vi en regering, der forsøger at køre de minkavlere, der gerne vil starte igen, trætte, så de giver op og tager imod erstatningen", lyder det fra minkordføreren fra Venstre.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle