SSI-ekspertgruppe afviste at regne på genindførelse af mink

Myndighederne vidste, at der var brug for friske data for at beregne præcise konsekvenser af minkhold. Alligevel blev veterinærforskeres arbejde fravalgt.

Modelgruppen hos Statens Serum Institut, SSI, der beregner smittetrykket efter genåbningen af samfundet, sagde klart fra, da den for nylig blev bedt om at regne på konsekvenserne ved at genindføre minkhold i Danmark.

At regne på den slags ville slet ikke give mening, forlød det fra modelgruppen ifølge nye oplysninger fra SSI.

SSI sagde angiveligt direkte – hvilket fremgår af et svar til LandbrugsAvisen fra SSI – at ’der ikke er tilgængelige data’, og at det derfor ikke ville give mening at beregne, fordi det ville rumme ’store usikkerheder’.

Men frem for at sørge for at tilvejebringe de manglende data, valgte fødevareminister Rasmus Prehn (S) forleden at lade beslutningsgrundlaget for en forlængelse af minkforbuddet i Danmark være en rapport, der helt fravælger at se på løsninger.

’Ukendt størrelse’

Rapporten var dermed uden scenarier, som vi ellers kender fra genåbningen af samfundet i øvrigt.

SSI konkluderede mere upræcist, at ’hold af mink i Danmark kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse’.

Ifølge landbrugsordfører Per Larsen fra Det Konservative Folkeparti er forløbet og de nye oplysninger dybt kritisable.

"Som jeg ser det, vil regeringen kunne bruge den samme rapport til evig tid, for der vil altid være en risiko af ukendt størrelse", siger han.

Vurdering mangler

Om risikoen er stor eller lille, bør der være klarhed over, mener han.

"Vi har bedt om scenariebeskrivelse af, hvordan opstart med mink igen på forsvarlig vis vil se ud f.eks. med vaccinerede mink, vaccineret personale og jævnlige prøver. Den vurdering mangler vi stadig", siger han.

Selv om modelgruppen ifølge LandbrugsAvisens nye oplysninger efterlyste data, hvis den skulle regne på konsekvenserne af ophævelse af minkforbuddet, valgte fødevaremyndighederne at bremse et arbejde, der ellers ville kunne bidrage til at få relevante data på bordet.

Fødevarestyrelsen bestilte i foråret Dansk Veterinær Konsortium, også kaldet DK-VET, til at levere en veterinær-ekspertvurdering.

Afbestilte arbejde

Bestillingen omfattede bl.a. forslag til smittebeskyttelse på minkfarme, både i forhold til smitte fra mennesker til mink og fra mink til mennesker, samt en vaccinationsstrategi for mink med belysning af, hvilken type vaccine der ville være relevant, forslag til overvågningsprogram i forbindelse med at holde mink mv.

Men pludselig fik DK-Vet besked på, at denne ekspertvurdering ikke længere var nødvendig, fortæller Birgit Nørrung, institutleder på Veterinær- og Husdyrvidenskab på KU.

"Vi fik at vide, at man gerne ville have en vurdering af den humane risiko først, men det er jo svært at lave en fyldestgørende risikovurdering, hvis man ikke må se på de realistiske muligheder, der er for en produktion, herunder på smitteforebyggende foranstaltninger på minkfarmen", siger hun.

LandbrugsAvisen har forgæves spurgt Fødevareministeriet, hvorfor man fravalgte en fyldestgørende vurdering.

Per Larsen fra De Konservative slipper ikke sagen her.

"Vi skal have at vide, hvorfor man fravalgte en vurdering fra DK-Vet. Det kalder på samråd", siger han.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle