Minkavler: "Vi er overladt til løverne i øjeblikket"

Minkavler Erik Westergaard fra Gjøl havde lavet aftale med minkfarme i udlandet om at købe nye avlsdyr, men måtte tirsdag efter forlænget minkforbud sætte alle planerne i bero.

Minkavler Erik Westergård fra Gjøl er stadigvæk rystet, efter at det i går kom frem, at regeringen og dens støttepartier har forlænget forbuddet mod mink endnu et år.

"Vi er simpelhen overladt til løverne nu", siger han og medgiver, at situationen er vanskelig og det er svært at se mulighederne for at genoptage erhvervet.

"Det kan godt være, at vi ender med at miste troen på det. Der vil være så mange, der dør økonomisk og bliver tabt i slipstrømmen. Og der vil være for få, der har lyst til at prøve kræfter med erhvervet igen med den regering, vi har", siger han.

Han kalder hele forløbet en farce - ikke mindst ministerens håndtering.

"Vi fik at vide af Rasmus Prehn, at vi senest i juli - allersenest i august - ville få et svar på vores fremtid. Og så kommer den nu, hvor man i øvrigt træffer en beslutning på baggrund af densamme vurdering som i juni", siger han.

Og den vurdering fra SSI havde han i forvejen ikke meget tilovers for.

"Den bygger jo på, hvordan situationen var sidste år, men ikke på, hvordan den vil se ud, hvis vi eksempelvis tager nogle initiativer til at nedbringe smitte", siger han.

Allerede før nedslagtningen af mink i november talte minkavlerne om forskellige løsninger, der vil kunne hjælpe med at nedbringe en eventuel smitte.

"Vi foreslog bl.a., at fodersiloerne skulle sættes 500 meter væk fra farmen, og at et udbrud ville resultere i en total isolation af alle på farmen i 14 dage. Men der er aldrig nogen, der har forholdt sig reelt til vores forslag", siger han.

Til gengæld kan han konstatere, at vi i Danmark ikke længere ser Covid-19 som en farlig epidemi - bortset altså på minkområdet.

"Jeg vil gerne bede om klart svar fra politikerne: Vil I have minkavl i Danmark. Og hvis ikke, så sig det dog lige ud og lad os gøre kassen op", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle