Isoleret minkavlerfamilie ser alt blive taget fra dem: "Det er grusomt"

Minkavlerfamilie er lige nu adskilt, men bundet til eget hjem, mens aflivningen af deres mink foregår lige udenfor.

"Indtil slutningen af denne uge er vi minkavlere. Efter det er vi ingenting".

Sådan lyder det fra Stine Schønthal Østergaard, hustru til minkavler Mads Østergaard ved Ringkøbing.

Torsdag fik hendes mand konstateret coronavirus, og allerede dagen efter kom beskeden: De mange tusinde mink, familien ejer sammen med Mads Østergaards bror, er smittede og skal aflives.

"Det var en frygtelig besked at få. Dér vidste vi, at alt ville blive taget fra os. Da vi så kunne høre aflivningskasserne starte mandag morgen, forsvandt det sidste håb. Så var det endegyldigt slut", fortæller Stine Schønthal.

Lige siden har familiens gård været indtaget af lastbiler, rendegravere, biler og "rummænd i rumdragter", som familien kalder dem.

"Det er grusomt, at børnene skal være vidne til det her virvar og kaos, men fordi vi skal være i isolation, er vi stavnsbundet her. Børnene ser jo det hele, og de stiller spørgsmål, som vi er nødt til at svare på, men det kan være svært at forstå, når man er fire år", siger Stine Schønthal.


Udsigten fra stuehuset, da Stine Schønthal Østergaard og hendes tre børn kunne se "rummænd" ankomme til minkfarmen. Privatfoto

spiser adskilt af glasdør

I familien er kun Mads Østergaard konstateret smittet, og han er derfor blevet isoleret i stuen bag lukkede franske døre, som dog er af glas.

Stine Schønthal og parrets tre børn på to, fire, og seks år holder sig i isolation, men må afholde sig fra nær kontakt med deres far og ægtemand.

"Det er ufatteligt hårdt. Når børnene leger i stuen, er dørene lukket ind til Mads, mens vi til aftensmad sidder ved hvert vores spisebord og spiser. Når alle sidder på sin plads, åbner vi, så vi kan have en lille samtale", siger hun og fortsætter:

"Min mand og jeg forsøger at sætte ord på tingene overfor hinanden, og vi er lige nu indstillet på, at ræset kører. Vi kan ikke andet end at prøve at følge med. Men når først alle minkene er aflivet, rummændene er væk, og stilheden lægger sig, så bliver der ro og plads til at tænke de trælse tanker".


Frokosten foregår med god afstand. Privatfoto

provokeret af statsminister

I en længere statusopdatering, som er blevet delt flere tusinde gange på Facebook, retter Stine Schønthal sin frustration mod statsminister Mette Frederiksen (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S).

"På Facebook ønskede statsministeren alle en god efterårsferie sammen med vores familier. Jeg sad alene, børnene var puttet, min mand var i isolation nede istuen, og jeg blev simpelthen så provokeret," siger hun og fortsætter:

"Jeg tænkte, at nu skulle statsministeren høre, hvordan man også kan holde efterårsferie. Jeg gjorde det for at sætte ord på den frustration, magtesløshed og vrede, vi har over, at tingene bliver taget ud af hænderne på os på den her måde".

"Samtidig ville jeg gerne sætte fokus på, hvordan det her ikke bare rammer den hårdtarbejdende avler, men også den familie, der står bagved. For det er virkelig psykisk ekstremt hårdt, det her".

vrimler med varme tanker

Ikke bare på Facebook er der stor opbakning til familien.

Blandt de lokale avlere er der lige nu et stærkt sammenhold, fortæller Stine Schønthal.

"Sammenholdet er kanonstærkt, og også børnenes venner og mine kolleger sender hilsner, og hjælpen strømmer til. Der er også kommet lidt gaver til børnene og slikposer til de voksne," siger hun og fortsætter:

"Det er varme tanker, der betyder rigtig meget for os lige nu".

Efter planen må Mads Østergaard forlade sin isolation fra familien sidste på ugen, hvor også aflivningen af mink er sat til at skulle være færdig.

"Derfra ved vi praktisk talt ingenting", slutter Stine Schønthal Østergaard.

Klik på "Se mere" og læse Stine Schønthal Østergaards oprindelige Facebook-opslag.

 

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle