Juraprofessor: Rigspolitiet brød menneskerettighederne i opkald til minkavlere

Juraprofessor vurderer, at Rigspolitiet har krænket menneskerettighederne hos minkavlere.

Rigspolitiet har begået brud på den europæiske menneskerettighedskonvention.

Det vurderer juraprofessor Frederik Waage, Syddansk Universitet.

"Det er et klart stridigt med menneskerettighedskonventionen, at man gør indgreb i borgernes retsforhold og ikke har hjemmelsgrundlag for det", siger han og fortsætter:

"Det her er mere alvorligt end det brev, Fødevarestyrelsen sendte ud, for hvis der er nogen, der skal have styr på lovhjemlen, så er det naturligvis politiet".

Sagen drejer sig om, at Rigspolitiet i tre dage ringede til minkavlere for at sige, at regeringen har besluttet, at alle mink skal slås ned.

Sagde minkavlerne nej til at lade politiet optælle minkene med henblik på aflivning, blev politiets medarbejdere instrueret i at sige, at myndighederne i så fald ville slå de raske mink ned, og at kompensationen ville frafalde.

Brød lov med åbne øjne

Problemet er bare, at der på det tidspunkt ikke var hjemmel i loven til at kræve alle mink aflivet.

Og det vidste Rigspolitiet godt.

5. november ringede Justitsministeriet nemlig og sagde det ifølge regeringens redegørelse.

Alligevel lavede Rigspolitiet i hvert fald otte opkald fra 6.-8. november, hvor de fremsagde truslen. 

Først 10. november blev praksis ændret, og Rigspolitiet måtte beklage overfor de otte minkavlere.

"Det er en skærpende omstændighed, at man gør noget med åbne øjne og samtidig ved, at det er ulovligt", siger Frederik Waage og tilføjer:

"Man kan jo kun håbe, at det er en kommunikationsbrist, og at de betjente, der foretog opkaldene, ikke var klar over, at der manglede lovhjemmel".

Statuerer krænkelse

Et brud på den europæiske menneskerettighedskonvention giver ret til erstatning, men professoren tvivler på, at det bliver aktuelt.

"Fordi man nu tager hånd om det i Danmark, hvor sagen også er meget alvorlig efter dansk ret, så kommer den næppe for domstolen i Strasbourg. Dermed får det nok ikke den helt store betydning for erstatningen i kroner og ører, selvom jeg ikke skal kunne afvise det", siger Frederik Waage og fortsætter:

"Det er i hvert fald med til at statuere, at der er blevet begået en klar krænkelse af de her minkavleres retssikkerhed".

Justitsminister Nick Hækkerup har beklaget svarmanualen.

"I sidste ende er det mit ansvar og vi kommer til at forholde os til, hvordan det her kunne ske", sagde han onsdag ifølge DR, hvor han afviste at svare på, om der skal laves en redegørelse.

Faktaboks

Rigspolitiets medarbejdere blev instrueret i at sige følgende, hvis minkavlere nægtede at samarbejde om optælling: 

»Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?«

Emneord

coronavirus mink , Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle