Jurist i sag om kontrolbesøg: Tru os ikke med støttetræk

At kræve anstændig behandling er ikke det samme som at lægge hindringer i vejen for kontrol, mener Trine Trærup Olsen. Styrelsen afviser at true.

Ordene fyger mellem Landbrugsstyrelsen og landbrugsjurist Trine Trærup Olsen i en diskussion om uanmeldt kontrol.

Tidligere på ugen henviste Trine Trærup Olsen, Sønderby Legal Agro på landbrugsavisen.dk til en ny EU-dom. Dommen siger, at selv om kontrollører har lov at kontrollere uanmeldt, må de ikke bare gå ind på landmænds ejendom uden først at få lov.

Enhedschef Henrik Vorgaard, Landbrugsstyrelsen svarede, at det er korrekt at EU-regler siger sådan.

Til gengæld giver danske regler kontrollørerne lov at gå ind på en bedrift uden først at få tilladelse. Samtidig advarede han om, at man kan miste støtten helt eller delvis, hvis man lægger hindringer i vejen for kontrollørerne.

Den bemærkning opfatter Trine Trærup Olsen som både vildledning og en trussel.

"Det kan ikke passe, at blot fordi man som landmand påberåber sig kravet om en anstændig behandling, skal man trues med KO-træk. Også landmænd har krav på at kende deres mulighed for at sige pænt nej, når det er nødvendigt, uden at blive truet på plads", siger hun.

Det handler om hvornår

Hun understreger, at bortfald eller nedsættelse af støtten kun kan komme på tale, hvis landmanden ligefrem hindrer kontrollens gennemførelse. For hende handler det ikke om, at kontrollen ikke skal gennemføres. Det handler om, hvornår den skal gennemføres. Landmanden eller hans folk skal kunne være med.

Sonderby Legal Agro hører tit om, kontroller, hvor kontrollanten nægter at komme på et andet tidspunkt. Også selv hvor en landmand er på vej til et vigtigt møde med banken, der ikke kan udsættes.

"Landmænd kan naturligvis – som alle andre – være nødsaget til at afvise indtrængen. Kontrolmyndigheden må acceptere, at landmanden selv i de tilfælde, hvor der er hjemmel til uanmeldt kontrol, skal give samtykke, inden myndighederne trænger ind", siger hun.

Ikke en trussel

Henrik Vorgaard, enhedschef i Landbrugsstyrelsen oplever ikke, at han truer nogen.

"Vi ønsker et godt og konstruktivt samarbejde mellem kontrollører og landmænd. Det kræver tillid og det kræver en klar forventningsafstemning om regler og rammer for kontrollen", siger han.

Han peger på at nogle af rammerne fastsætter EU, og nogle fastsætter det danske Folketing. Et af de ufravigelige krav fra EU for at kunne udbetale støtte til landmændene er blandt andet, at nogle kontroller skal være uanmeldte. EU fastsætter hvor mange og hvornår, mens Folketinget give hjemlerne og retningslinjerne for de uanmeldte kontroller.

"Det slår EU-dommen også fast, at de skal", siger han.

Har rettigheder

Ifølge Vorgaard forvalter Landbrugsstyrelsen hjemlen til uanmeldte kontroller og adgang uden samtykke med stor respekt for landmandens arbejde og ejendomsret.

"Vi er helt med på, at der kan være uopsættelige grunde til at udsætte en uanmeldt kontrol, ligesom at landmanden har ret til at tilkalde en bisidder. Vores kontrollører gør, hvad de kan for at imødekomme landmandens ønsker. Men samtidig er det vigtigt, at det uventede i kontrollen ikke forsvinder, da formålet blandt andet er, at man ikke skal kunne nå at ændre på forholdene på bedriften ved eksempelvis at skaffe sig af med ulovlige pesticider eller forsømte grise", siger han.

Generelt oplever han ikke, der er et problem.

Danske regler skal følge EU

Trine Trærup Olsen er dog ikke enig i, at danske regler, der siger, at man må gå ind til en landmand uden hans samtykke, står over EU-regler, der siger, at man ikke må.

"Vi kan slå fast med syvtommersøm, at EU`s regler – og EU-Domstolens domme - altid gælder forud for dansk ret. Helt generelt gælder det, at myndighederne skal fortolke nationale regler i overensstemmelse med EU`s regler og EU-Domstolens domme", siger hun.

Hvis danske regler ligefrem strider mod EU-regler, skal danske myndigheder afstå fra at bruge de danske regler, påpeger hun.

"Det er helt urimeligt at skabe det billede, at dansk ret står over EU-retten, og at en landmand ikke kan påberåbe sig kravet på en anstændig behandling", siger hun.

Loven siger ....

Henrik Vorgaard fastholder retten til at kontrollere uanmeldt.

"EU-dommen, siger klart, at det er i de nationale regler, vi skal finde hjemmel til kontrol uden accept, eftersom den pågældende EU-forordning ikke giver den fornødne hjemmel", siger han.

Den fornødne hjemmel til kontrol uden samtykke findes bl.a. i landbrugsstøttelovens § 4 og i § 9 i lov om landdistriktsfonden. Dér står, at Landbrugsstyrelsen til enhver tid uden retskendelse har adgang til kontrol af de relevante ejendomme – evt. med politiets hjælp.

Fredag kom Landbrugsstyrelsen med udmelding, hvor styrelsen præciserer, at den ikke mener, at EU-dommen har betydning for dansk kontrol. Læs hele meddelelsen her.

OBS. Opdateret kl 11:12: Tilføjelse af Landbrugsstyrelsens udmelding.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle