Kæmpehagl smadrede juletræer: "Der røg hele pensionen"

Værdier for omkring en mio. kr. gik tabt, da hagl hærgede juletræer.

Tidligere på sommeren blev 15 hektar juletræer ved Spjald ramt af store hagl. 

I løbet af 12 minutter mistede juletræsdyrkerne Villy og Jette Østergård træer for en lille mio. kr. - penge som de havde planlagt at bruge til at købe et hus i nabobyen og til pension. Det skriver skovdyrkerne.dk.

”Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det var hvidt overalt. Træerne stod sønderskudte med forvredne grene og knækkede toppe. Nogle af haglene var store som tennisbolde”, fortæller Villy Østergård, Spjald. 

”Vi mistede enorme værdier i løbet af bare et kvarters tid. Det var vores pension - eller hvad der svarer til en lille mio. kr. Efter haglbygen stod træerne sønderskudte med forvredne grene og knækkede toppe. Hvis der er et ragnarok for juletræer, så må det være det, jeg så den dag”, fortsætter han.

Træerne kan ikke sælges

I dag er ulykken kommet lidt på afstand. De ni år gamle træer har rettet sig noget, men udsigten til, at der kan sælges træer, er ikke god.

”Jeg tror ikke, at du kan finde et eneste træ, hvor toppen og den øverste grenkrans er intakt”, siger Villy Østergård.

Skovdyrkernes skovfoged Johan Stubkjær Madsen vurderer, at det ikke er muligt at redde værdierne. Skaderne er så alvorlige, at træerne ikke kan sælges. Produktion af pyntegrønt er desværre heller ikke en rentabel mulighed, da træerne er så ødelagte, som de er.

”Jeg ser desværre ikke andre muligheder end at sætte en grenknuser på og starte op på en frisk. Det er dybt tragisk og en meget alvorlig situation. Men det er desværre realiteterne”, siger Johan Stubkjær Madsen.

På en mark på fire hektar med 5-årige træer er træerne lige så ødelagte. De har alle mistet toppen eller grene i den øverste krans. Det vil kræve et enormt arbejde at rette op på skaderne der, og samtidig vil det stort set være umuligt at producere træer med prima kvalitet der, vurderer Johan Stubkjær Madsen.

De eneste træer, der er sluppet uden nævneværdige skader, er tre hektar med nyplantede træer.  Ifølge skovfogeden er der en chance for, at de forholdsvis unge træer kan reddes.

Savner EN kollektiv forsikring

Villy Østergård savner, at der er en kollektiv forsikring mod haglskader.

”Jeg ville ønske, at man kollektivt ville oprette en forsikring. Jeg ønsker ikke, at nogen af mine kollegaer, skal opleve det, vi lige har været igennem”, siger Villy Østergård.

I brancheforeningen Danske Juletræer oplyser direktør Claus Jerram Christensen, at der findes en forsikring af juletræer mod haglskader. Den er ikke kollektiv, og den er meget dyr, så det kun er få, der tegner den. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle